Masalan tekonurmikentän avajaiset 15.8.2015, puhe

 

Hyvät ystävät, futarit, tytöt ja pojat.

 

Tämä on totisesti hieno päivä!

 

Kun Andreas Backman kertoi minulle viime talvena, että Masalaan on alettu puuhata tekonurmikenttää niin ajattelin, että onpa mielettömän hieno asia. Mutta kun hän sitten lisäsi, että sen on tarkoitus olla valmis jo kesän lopulla, niin  ajattelin että voi Andreasta, Siperia opettaa. Eihän tällaista hanketta noin nopeasti voi saada maaliin.

 

Mutta mitä vielä! Vain vuosi sen jälkeen, kun tämä päättäväinen porukka tarttui toimeen, kenttä on valmiina koko komeudessaan. Pehmeää, hienoa ruohoa, joka seireenien lailla kutsuu juoksemaan ja pelaamaan. Masalan Maracaná.  Jopa kaltaiseni seniori-futarin lahje alkaa vipattamaan…

 

Asiat eivät ikinä vaan tapahdu. Jonkun pitää pistää ne tapahtumaan. Tänne Masalaan on toivottu tekonurmea todella pitkään, ja nyt se vihdoin on täällä. Tämä hanke ei kuitenkaan lähtenyt kuntaportaasta, budjettivääntöjen kautta, vaan joukosta kovan luokan aktivisteja, tomeria pelaajia ja heidän vanhempiaan.  Andreas, Eetu , Petteri , Markko , Päivi , Annika  , Hannamaija , Kimmo ja moni muu.

 

 Luulen että tämä on ollut hyvä tie. Nyt kenttään on sitouduttu, sen eteen on puurrettu. Niin lapset kuin vanhemmatkin voivat kokea sen aidosti omakseen.

 

Kentän rahoitukseen on osallistunut huima määrä ihmisiä. Se, että kokee päässeensä vaikuttamaan lähiympäristöönsä vaikuttaa varmasti myös siihen, miten sen kokee ja miten sitä arvostaa. Pari vuotta sitten valmistunut Frami oli mahtava juttu Masalalle. Veikkolan tekonurmi on sekin ylpeyden aihe, sen sai aikaan asukkaat, ei kunta. Ja tämä tekonurmi tulee olemaan ylepyden aihe sekin.

 

 Itse olen Jorvaksesta kotoisin ja muistan, miten tärkeä kylän puurakenteinen jääkiekkokaukalo oli meille lapsille. Talvella siellä luisteltiin, kesällä pyöräiltiin ja pelattiin jalkapalloa. Kun kaukalo 80-luvulla purettiin, se oli kova isku kylälle.
Jokainen kylä tarvitsee muita paikkoja merkityksellisemmän paikan, sydämen. Jos mietitte Masalaa, niin uskon, että tämä uusi nurmikenttä ja sitä ympäröivät pelikentät sykkivät Masalassa muita paikkoja vahvimmin. Olette siis vahvistaneet kylän sydäntä. 

 

 Olen siviiliammatiltani arkkitehti. Olen urani aikana  päässyt suunnittelemaan lukuisia julkisia tiloja. Kun urani alussa 90-luvun puolivälissä opiskelin Barcelonassa, pääsin tutustumaan sikäläiseen tapaan rakentaa julkisia tiloja. Siellä sovellettiin määritietoisesti strategiaa, jonka mukaan  torit ja aukiot tuli rakentaa poikkeuksellisen hienoiksi. Poliittisilla päättäjillä oli siis ymmärrystä siitä, että laadukkaat kaupunkitilat poikivat siellä asuville yhteisölle paljon hyvää. Ne koettiin investointeina tulevaisuuteen. Ja näinhän se juuri on: pikkuhiljaa ihmiset oppivat arvostamaan kaunista ja toimivaa ympäristöä.

 

 Kauniista aukioista on tullut Barcelonassa standardi, jonka turistitkin kokevat kaupungissa vieraillessaan. Ne nostavat näin sekä taloudellista hyvinvointia että siellä asuvien ihmisten päivittäistä elämänlaatua. Kun katselen täällä nyt ympärilleni ja asetun nuoren, uutta asuinpaikkaa etsivän perheen saappaisiin, en yhtään yllättyisi, vaikka moni tekisi muuttopäätöksen alueelle näiden hienojen harrastusmahdollisuuksien valossa.

 

Uskon siis sekä kansalaisaktivismiin että laadukkaasti rakennettuun ympäristöön. Meidän tulee jatkossakin panostaa jalkakäytäviin, toreihin, aukioihin – ja urheilupaikkoihin. Nämä panostukset saavat ihmiset kunnioittamaan ympäristöään, ja sen kautta myös toisiaan. 

 

 Ei, tämä projekti ei ole ollut vaivaton – ei halpakaan. Kenttään on investoitu ihmistyön lisäksi merkittävät 200 tuhatta euroa. Kun pari iltaa sitten seisoskelin iltakävelyn päätteeksi kentän reunalla ja katselin isoa joukkoa teinejä, joilla oli käynnissä rankkarikisa koin, että nämä kenttään investoidut rahat poikivat reaaliajassa. Ne poikivat tavalla, jota ei voi edes mitata pelkästään rahassa – olkoonkin, että myös siinä.

 

Haluan lämpimästi kiittää itseni ja lasteni, sekä varmasti myös muiden kirkkonummelaisten vanhempien ja heidän lastensa puolesta kaikkia teitä, jotka olette ponnistelleet tämän unelman toteutumiseksi. Kiitos!

 

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *