Anförande i remissdebatten om pensionsreformen 8.9.2015

En pensionsreform är ingen oviktig sak. Det är inget man kan ta lättvindigt, eller något man kan utackordera åt någon annan att sköta. Det är i allra högsta grad en strategisk fråga som har ett stort inflytande på vårt arbetsliv och  vår konkurrenskraft.

Därför måste man ta reformen på allvar, man måste våga leda.

Den reform som nu presenteras för oss i fel riktning. Den stöder inte utbildning, den stöder inte jämställdhet, den stöder inte vår konkurrenskraft.

Eläkeuudistusta ei voi ulkoistaa, koska se on liian tärkeä asia. Se on tärkeä kilpailukyvyllemme, ja tulevaisuuden työelämän rakenteelle. Se on jopa tasa-arvokysymys.

Nyt esitetty uudistus helpottaa kestävyysvajetta, ja pidentää työuria. Nämä ovat hyviä asioita. Mutta siihen ne hyvät asiat loppuvatkin.

Mitä tämä malli kertoo nuorelle  joka haluaa nostaa osaamistaan. Houkutteleeko se opiskelemaan?

Mitä se kertoo vanhemmalle joka päättää jäädä kotiin hoitamaan lastaan, voiko hän luottaa siihen, että menetetty eläke on kurottavissa kiinni?

Ei, tämä uudistus ei tue osaamista, eikä se tue tasa-arvoa. Ellei tähän yhdistetä vanhempainvapaan uudistusta – ja jotenkin minusta tuntuu että se ei ole tämän hallituksen agendalla – niin tämä muutos siirtää kelloa useita vuosikymmeniä taaksepäin.

Arvoisa puhemies

Tämä uudistus rakentuu työelämämallille joka ei ole tätä päivää. Se kehoittaa menemään koulun penkiltä suoraan työelämään. Meidän ei tule sementoida vanhoja, väistyviä rakenteita, vaan miettiä tulevaisuuden vaatimuksia.

Ja sitä tämä malli ei tee

Vi skall inte cementera gamla strukturer, utan våga tänka framåt. Pensionsreformen bör stöda utbildning och jämställdhet – för de är basen för vår konkurrenskraft. Tänk om, regering. Tänk om.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *