Pilkalla ei maatamme rakenneta, Timo Soini.

Hyvä Timo Soini,

Ulkoministerin tehtävä ei ole vähäpätöinen. Sen myötä tulee merkittävä määrä vastuuta ja valtaa. Ulkoministerinä toimiminen antaa kasvot Suomelle, suomalaisille ja suomalaisten tavalle toimia – kulttuurillemme.

Ulkoministeri Soini – kommentoitte kirjoituksessanne Erkki Tuomiojan blokkipolitiikka-avausta tavalla, joka ei mielestäni sovi ministerille tai sen paremmin puoluejohtajallekaan. Kirjoituksesta uupuu kaikki rakentava analyysi, kaikki asiallinen arviointi. Se on täynnä kaunaa ja  kyynisyyden purkausta. Se ei ole kirjoitus, jota voisin hyvällä tahdollanikaan pitää asemallenne sopivana. Rehellisesti ja suoremmin sanottuna, se on mielestäni nolo ja ala-arvoinen.

Kirjoitus ei myöskään liene vitsi tai heitto, millä sanoilla kirjoituksianne on jälkikäteen usein pehmennelty. Tai jos se on huumoria, se ei ole sitä hauskaa Soini-huumoria, mistä myös paikoitellen saamme nauttia. Haluankin haastaa ja kysyä, mihin kirjoittelullanne oikein pyritte?

Vihapuheesta on tulossa arkipäivää. Hallituksen koossa pitämiseen vaadittava konsensus tai epävarmuus siitä, mitä kaikkea sananvapauden nimissä pitää sietää, saa kolleganne nielemään puheita, joiden pääasiallisena tavoitteena tuntuu olevan ”perussuomalaiset vastaan muut” -vastakkainasettelun syventäminen.

Asioiden kärjistämiselle on tultava loppu. Vastapuolen halventamiselle on tultava loppu.

Suomi on erittäin vaikeiden haasteiden edessä. Jokaisen ongelman ratkaisemiseksi on olemassa monta vaihtoehtoa. Ei yhtä ainoaa oikeaa, vaan monta erilaista. Voimme olla asioista eri mieltä, mutta keskustelua pitää voida käydä rakentavasti ja keskustelun pitää perustua tosiasioihin, ei mielikuviin tai populistiseen jargoniin. Asioista pitää voida keskustella toista kunnioittavassa hengessä. Yhteinen työ Suomen hyväksi vesittyy, jos keskustelu nojaa ivaan ja pilkkaan.

Ihmettelemme, miksi politiikkaa ei arvosteta.  Ihmettelemme, miksi vastaanottokeskuksiin heitetään polttopulloja. Ihmettelemme, miksi ihmiset haukkuvat toisiaan verkkosivujen keskustelupalstoilla.

Miksiköhän?

Me poliitikot voimme ohjata yleistä keskustelua. Me voimme esimerkillämme luoda maahamme kannustavan ja erilaisia mielipiteitä aidosti kunnioittavan keskustelukulttuurin loanheittokulttuurin sijaan. Me poliitikot olemme yhtä kuin suomalainen politiikka. Meidän on vastuu – myös Teidän, Timo Soini.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *