fbpx

Vem är jag?

Jag blev arkitekt eftersom jag ville bygga miljöer som fyller människors behov och gör deras liv bättre. Hus i vilka barn få lära sig, människor inspireras av sitt arbete, handikappade få vård eller människor åldras tryggt. Jag ville bygga ett hållbart samhälle som fungerar för alla. Av samma orsak ställde jag upp i riksdagsvalet 2015.

Det här är min tredje period i riksdagen. Jag har arbetat i flera olika utskott och fungerade som ordförande för Svenska riksdagsgruppen 2019-2023. Idag är ja Europa- och ägarstyrningsminister i Petteri Orpos regering. Min yrkeskarriär  utanför politiken ser jag som en styrka.

Jag är uppvuxen Kyrkslätt. Då jag i min barndom upptäckte Jorvas ledande min lilla cykel fanns ingenting mera spännande än att mata hästarna på  åkrarna i Ingvaldsby.

Jag tror att min värdegrund i mångt och mycket baserar sig på de upplevelser jag hade i min barndom.

Mina hjältar var berghuggaren Berghem i grannhuset och skogshuggaren Jaakkola från Kvis.

De förstod sig på en liten pojkes själsliv och lärde mig vässa kniven och hantera en såg. Det var tryggt att gå i lekis i hemknutarna, och byskolan låg inte den heller så långt borta. Det är knappast oväntat att jag värderar den sociala gemenskapen högt.

Efter gymnasiet och värnplikten  började jag studera arkitektur. Mina studier förde mig först till Portugal och sedan via Helsingfors till Italien och Spanien. Ia och jag gifte oss 1995 och 1997 fick vi vårt första barn.  Efter att jag slutfört mina studier på Tekniska högskolan i Esbo flyttade vi ut till Kyrkslätt av samma orsak som så många andra av mina klasskamrater: Kyrkslätt som ännu i mycket är landsort är ett bra ställe för en familj att bo på. Nu har vi fem barn. Vår yngsta, Arik, är fjorton  år och vår äldsta, Axel, 26. Mellan dem finns Ivar, Alvar och Ilon.

Vår  familj är tvåspråkig. I mina systrars familjer, några stenkast från oss, är spanska och tyska det andra hemspråket. Så runt vårt middagsbord diskuteras det på svenska, finska, engelska, tyska och spanska.  Vår vardag är en kakofoni av kulturer och språk.

Jag arbetade som arkitekt i nästan 20 år innan jag tog steget in i politiken på fulltid. Jag är företagare och delägare i en arkitektbyrå som har nästan 20 anställda – vi är ett stort arkitektföretag med finska mått mätt. Vår projektrepertoar täcker allt från små stugor till stora stadsplaner. Mitt erfarenhet i byggnads-, miljö- och stadsplanefrågor är definitivt en styrka inom politiken. Arbetet som arkitekt har lärt mig både problemlösnng, att förhandla och att ha ett långt perspektiv. De är alla nyttiga färdigheter i mitt nuvarande arbete.

Vi bor i Kyrkslätt, och jag arbetar i Helsingfors. Min hustru är företagare, agrolog och jordbrukare. I vårt andra hem i Pargas odlar vi vete, korn, råg, havre och ärter. Att känna till dessa båda verkligheter – staden och landsbygden – har tillfört mig och vår familj mycket.

X