Adlercreutz: Tärkeä päätös Leopardi-talkoista

Saksa on tänään vahvistanut, että Ukrainaan lähetetään Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja. Kansanedustaja Anders Adlercreutz on tyytyväinen, että liittokansleri Olaf Szholz on vihdoin antanut vihreää valoa Ukrainan tehokkaalle tukemiselle.

– Tämä oli välttämätön päätös. Venäjä lisää Ukrainan puolustukseen kohdistuvaa painetta, ja Ukrainan resurssit ovat rajalliset. Mitä nopeammin autamme, sitä tehokkaampaa tuki on, ja sitä nopeammin sota voi päättyä. Se on meidän etujemme mukaista, se on Ukrainan edun mukaista ja paradoksaalisesti myös Venäjän intresseissä,  Adlercreutz sanoo.

Joulukuun lopussa Adlercreutz ja vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne julkaisivat tekstin, jossa ehdotettiin eurooppalaisen koalition perustamista Ukrainan tukemiseksi nykyaikaisilla Leopard 2 -panssarivaunuilla. Sen jälkeen keskustelu on edennyt nopeasti.

– Tahto auttaa on ollut vahva. Samaan aikaan on ollut huolestuttavaa nähdä, miten vaikeaa on ollut tehdä päätöksiä. Ukrainan käsissä olevat panssarivaunut eivät ole hyökkäysaseita, vaan ne ovat välttämättömiä ukrainalaisille puolustautuakseen. Ja koska tässä tapauksessa kyse ei ole vain panssarivaunujen toimittamisesta vaan myös koulutuksesta, vie avun saaminen aikaa. Ukrainalla ei ole varaa tällaisiin viivästyksiin. Meidän on toimittava nopeasti, Adlercreutz sanoo.

Tänään Saksan ilmoituksen jälkeen, vahvisti puolustusministeri Mikko Savola, että Suomi osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen lähettämiseksi Ukrainaan. Adlercreutz painottaa, että vaikka Suomen panos ei tule olemaan kovin mittava, niin on tärkeää, että teemme osamme.

– Keskustelun aikana on käynyt ilmi, että kaikki maat eivät pidä kalustoaan hyvässä kunnossa. Me olemme pitäneet. Meillä on suuri määrä panssarivaunuja, jotka ovat myös toimintakuntoisia. Niitä tarvitaan nyt Ukrainassa, ja mielestäni on aivan selvää, että Suomi on mukana tarkkaan harkitulla määrällä panssarivaunuja, Adlercreutz sanoo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *