Ketsuppi opetti Axelille uskaltamista ja yrittämistä 

Nuori yrittäjyys on voittoa tavoittelematon järjestö, joka tarjoaa yrittäjyyskasvatusta kouluissa ja oppilaitoksissa. Sen pyörittämät ohjelmat tukevat lasten ja nuorten työelämä- ja talousosaamista.

Anders, joka on yrittäjyyskasvatuksen pitkäaikainen puolestapuhuja, tapasi Porvoossa Axel Tuormaan kuullakseen, minkälaisia oppeja ja kokemuksia ohjelma on hänelle tarjonnut.

Oliko yrittäjyyskurssilla vaikutusta siihen, että perustit oman yrityksen?

Yrittäjyyskurssi on koulussa valinnainen aine. Se kuulosti mielenkiintoiselta ja siksi päätin osallistua sille. Kurssin aikana perustin oman yrityksen, mikä osoittautui paljon suuremmaksi asiaksi, kuin mitä olin osannut ajatella.

Vaikka kurssi herätti kiinnostusta kaveripiirissäni, moni ei osallistunut sille siksi, että se meni päällekkäin muun muassa kieliopintojen kanssa. Yhteensä kurssille osallistui 15-20 opiskelijaa ja olin yksi heistä.

Oliko yrittämisessä alkuun pääseminen vaikeaa?

Alussa se tuntui vaikealta. Monet ideat tuntuivat liian monimutkaisilta. Tuntui siltä, että yritämme keksiä pyörää uudelleen. Opettajamme muistutti meitä pitämään idean yksinkertaisena, minkä seurauksena päädyimme perustamaan ketsupin kaltaisia kastikkeita valmistavan yrityksen.

Valmistimme ja pakkasimme tuotteen kotona. Saadaksemme myynnin käyntiin, otimme yhteyttä eri kauppoihin ja kysyimme, voisimmeko pitää kojuamme niiden ulkopuolella. Osallistuimme myös Nuori yrittäjyys -kilpailuun, pääsimme semifinaaliin ja lopulta finaaliin, jossa voitimme palkinnon parhaasta tuotemerkistä.

Tuoteitamme koristaneessa logossa oli onnellinen poika hupparissa. Meillä oli itse paikallisesti valmistettu tuote. Se, että pystyimme tuotteen valmistamisen lisäksi tekemään markkinointia ja myyntiä, vaikutti siihen, että voitimme palkinnon.

Kun joku käveli ensimmäisen kerran osastomme ohi ja tuli sitten takaisin ja ostaakseen tuotteemme, tiesimme, että olimme onnistuneet markkinointiviestinnässä.

Elintarviketuotteen on täytettävä monia vaatimuksia ennen kuin se voi päätyä kaupan hyllylle. Miten saitte tuotteenne kaupan valikoimiin?

Tuotteidemme saaminen ensimmäisiin myymälöihin ei ollut helppoa, mutta ponnistelut kannattivat. Borgå Fiskhus oli ensimmäinen kauppa, joka otti tuotteemme hyllyynsä. Kiinnitimme erityistä huomiota hygieniaan eli muun muassa siihen, miten täytimme steriloidut purkit jne.

Yksikään myymälä ei vaatinut, että tekisimme muutoksia itse konseptiin, ei tuotteeseen, eikä sen ulkonäköön.

Miltä tilanne näyttää nyt, kun yrityksen perustamisesta on kulunut vuosi. Onko se yhä olemassa?

Yritys sai vielä kesällä jatkoa ikään kuin kesätyönä, mutta sitten lopetimme sen, koska koulu alkoi viedä niin paljon aikaa. Nyt mietin aktiivisesti erilaisia uusia liikeideoita.

Ennen kurssia olin ajatellut, että haluaisin aloittaa liiketalouden opinnot Hankenilla. En ollut koskaan edes ajatellut yrittäjyyttä. Kurssin jälkeen yrittäjyys tuntuu asialta, johon voisin hyvinkin ryhtyä. Kurssi on ehdottomasti muuttanut ajatuksiani sen suhteen, mitä haluan tehdä opintojeni jälkeen.

Vaikuttiko tämä kokemus siihen, miten suhtaudut tuloihin, menoihin ja rahaan yleensä? 

Kyllä, se vaikutti, vaikka en olekaan ajatellut asiaa ennen tätä kysymystä. Olen alkanut laatia kuukausittaista budjettia esimerkiksi bensiinin liittyviä menoja ja muita menoja seuratakseni.  Koko ajattelutapani on muuttunut sekä rahan että budjetoinnin suhteen – hyvällä tavalla. Olen yksinkertaisesti tarkempi sen suhteen, mihin ja miten käytän rahaa.

Monet tutkimukset osoittavat, että nuoret suhtautuvat yrittäjyyteen aiempaa myönteisemmin. Miltä yrittäjyys kokonaisuutena tuntui, ja olitko yllättynyt siitä, miten paljon asioita oikeastaan osaat? 

Alussa monet asiat tuntuivat vaikeilta ja tuntemattomilta. Vaikkapa kirjanpito. Mutta kun pääsi alkuun, asiat alkoivat tuntua helpommilta ja jopa jokapäiväisiltä. Kaiken oppi yllättävän nopeasti: markkinoinnin, myynnin jne.

Olen aina ollut kiinnostunut ruoanlaitosta, joten se oli osa-alue, joka oli minulle kaikkein tutuin. Mutta kaikki muut yrittäjyyteen kuuluvat osat olivat vaikeampia, varsinkin alussa.

Luuletko, että tämä kurssi on antanut sinulle lisää itseluottamusta kokeilla uusia asioita?

Kyllä, olen ehdottomasti sitä mieltä. Minusta tuntuu, että kynnys oppia uusia asioita on madaltunut. Uuden oppiminen on myös hauskaa. En usko, että haluan tehdä yhtä ja samaa asiaa koko elämääni. Olen valmis kokeilemaan uusia asioita ja vaihtamaan työtehtäviä tai alaa.

Mielestäni on tärkeää, että oppin myös sellaisia asioita, joita en välttämättä olisi oppinut tavallisilla kursseilla. Kurssin käyminen ei todellakaan ollut ajanhukkaa. Sain uusia kontakteja ja uudenlaisen näkökulman maailmaan.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *