Inte antingen eller, utan både och / Insändare i VBL och ÖT 12.5.2016

Kenneth Myntti lyfter i sin kolumn (VBL, ÖT 10.5) upp SFP:s kommande ordförandeval, och ifrågasätter starkt klokheten i att aktivt försöka nå ut över språkgränserna – en strategi som fungerat väl för Joakim Strand i Österbotten och för Carl Haglund och mig i Nyland. Och många fler, förvisso. Kärnfrågan är den här: Betyder en allmänpolitisk relevans, och det att man aktivt för ut sitt budskap även till dem som inte hör till de traditionella målgrupperna, att man inte bryr sig om sina kärnväljare, och urvattnar sin politik?

Mitt svar är utan tvekan nej. SFP har en värdegrund och en väljarkår som tål, och vill, att man går ur skyttegravarna.

SFP klarade sig väl i riksdagsvalet uttryckligen för att vi även talade om de stora frågorna som ekonomi, försvar, och hälsa. För att vi tack vare två duktiga ministrar nådde ut till befolkningen som helhet, inte bara till våra egna traditionella målgrupper. I Nyland betydde det ett rösttillskott på 20 000 röster, röster vi annars inte hade fått. Och ett tilläggsmandat som vi annars hade varit utan. I Österbotten gick vi framåt i antalet röster, trots att vi förlorade ett mandat. Med ett relevant budskap som appellerar till en bred publik kan man nå ut över språkgränserna, vilket Joakim Strand effektivt bevisade.

Det är inte fråga om antingen eller, utan både och. För att vi skall vara med i regeringen igen måste vi göra ett bra val, men vi måste också kunna tillföra stabilitet, kreativa lösningar och samarbetsförmåga. Och en ren fokusering på språkfrågor räcker inte.

Jag välkomnar den här diskussionen, för den är livsviktig för SFP:s framtid. För att kunna påverka räcker inte ett stöd på 4,5 % – och jag upplever inte att det stödet motsvarar vår potential. Ju fler som röstar på oss, desto större möjligheter har vi att påverka i de frågor som är viktiga för oss – och arbeta för det svenska.

 

Anders Adlercreutz
Riksdagsledamot

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *