Adlercreutz: Rakennetaan terveesti, ei halvalla!

Lehdistötiedote 31.3.2017
Julkaisuvapaa heti

 

Sekä Yle että Helsingin Sanomat ovat viime päivien aikana uutisoineet mittavista kosteusvaurioista ja asuntoihin vuotavasta vedestä Jätkäsaaressa sijaitsevassa Pitsitalossa. Talo valmistui vuonna 2014 ja on Helsingin kaupungin rakennuttama. Vaurioiden syyt ovat edelleen hämärän peitossa. Vastaavia ongelmia tulee lähes päivittäin vastaan ympäri Suomea.

– Rakennuksen elinkaari on pitkä ketju eri tapahtumia, ja jotain niin yksinkertaista kuin puutteellinen kommunikaatio voi johtaa ongelmiin. Kunnat tarvitsevat myös parempaa osaamista hankintapuolelle. Sekä suunnittelijoiden ja rakennuttajien hankinnassa pitää olla rohkeutta käyttää laatumittareita. Muun kuin halvimman vaihtoehdon valitsemista ei saa nähdä riskinä, sillä asiahan on juuri päinvastoin, sanoo kansanedustaja Anders Adlercreutz.

Tampereen teknillisen yliopiston tutkimuksissa on todettu, että vuosi vuodelta paksunevat eristekerrokset lisäävät rakentamisen riskejä.  Ennaltaehkäisevästä näkökulmasta olisi tärkeää, että tarkasteltaisiin koko rakennuksen elinkaarta teoreettisen energiatehokkuuden sijaan. Tämä suosisi myös puurakentamista.

– Meidän tulee käyttää helppoja, kokeiltuja ratkaisuja kun rakennamme. Ongelmien ilmetessä on usein jo liian myöhäistä, eikä kuntotarkastus ole ratkaisu enää siinä vaiheessa. Sen sijaan kuntotarkastuksen tulisi olla osa jatkuvaa ennaltaehkäisevää prosessia, mielellään jonkun sellaisen toimesta, joka tuntee rakennuksen ja sen hoidon. Rakennettaessa uutta kunnilla tulisikin olla selvä vastuuhenkilö, joka on mukana koko rakennusprosessin ajan suunnittelusta rakentamiseen ja rakennuksen käyttöön asti.

Adlercreutz järjestää seminaarin terveestä rakentamisesta ja sisäilmaongelmista eduskunnan kansalaisinfossa maanantaina 3.4 klo 18.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *