Adlercreutzilta kirjallinen kysymys nuorena aikuisena syövän sairastaneiden myöhäisvaikutusten jälkiseurannasta

Suomessa sairastuu syöpään vuosittain lähes 700 iältään 18–35-vuotiasta nuorta aikuista. Kansanedustaja ja RKP:n varapuheenjohtaja Anders Adlercreutz on huolissaan nuorena syövän sairastaneiden myöhäisvaikutusten jälkiseurannasta Suomessa ja on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen.

– Uusimman tutkimustiedon mukaan nuorena syövän sairastaneilla, sytostaattihoitoja saaneilla on suurentunut riski sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin ja ennenaikaiseen kuolleisuuteen. Neuvonnalla ja ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä olisi todennäköisesti mahdollista vähentää ja jopa estää sairauksien ilmaantumista, Adlercreutz sanoo.

Adlercreutz toivoo, että ryhdyttäisiin järjestelmällisesti seuraamaan syövän jo taakseen jättäneiden nuorten potilaiden tilaa senkin jälkeen, kun varsinaiseen syöpään liittyvät jälkitarkastukset ovat ohi.

– Myöhäisvaikutusten jälkiseuranta on todettu kustannustehokkaaksi lapsisyöpäpotilaita koskevissa tutkimuksissa. Tarvitsemme riittävän kattavan ja yhtenäisen valtakunnallisen myöhäisvaikutusten jälkiseurantaohjelman myös nuorille aikuisille.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *