Adlercreutz: Finskt trä brinner inte bättre än svenskt

Pressmeddelande 22.9.2017
Publiceringsfritt genast

 

Med tanke på Finlands klimatförpliktelser och eftersom Finland på kort sikt kommer att minska på sin kolsänka i och med de ökade avverkningarna är det av största betydelse att vi i så hög grad som möjligt går in för långvariga träbaserade produkter. Träbyggnaden är sådan.

I riksdagens diskussion om miljöministeriets budget på fredagen tog Anders Adlercreutz (SFP) upp frågan om träbyggandet.

– När det gäller träbyggandet är det mycket vi kan göra för att göra spelplanen neutral. Det är förnuftsvidrigt att ett träd som sågas upp och byggs in i ett finskt höghus av trä antas brinna lättare än om det byggs in i en svensk träbyggnad. Det skall inte vara nödvändigt att ha både hängslen och bälten, att både skydda träet med extra lager material och kräva sprinklers, det ena skall räcka – som det gör i Sverige.

Miljöminister Tiilikainen har främjat träbyggandet på många sätt, säger Anders Adlercreutz.

– Vi har tagit många steg i rätt riktning. Det är bra att vi gått mot en större materialneutralitet, för det är en klimatgärning att bygga i trä. Ett småhus i trä lagrar 30 ton koldioxid. Det som nu krävs är att vi inser att finskt trä inte brinner bättre än svenskt.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *