Adlercreutz: Lepomäki ser det regeringen vill blunda för

Riksdagsledamot Elina Lepomäki (Saml.) meddelade igår att hon inte kan rösta för regeringens vård- och landskapsreform. Det förvånar inte Anders Adlercreutz, riksdagsledamot för SFP och partiets vice ordförande.

– En objektiv analys av det som lagts fram för oss riksdagsledamöter kan bara leda till samma slutledning. Att koppla ihop social-och hälsovårdsreformen med en landskapsreform var en mycket olycklig lösning. I stället för att utveckla befintliga, i internationell jämförelse mycket kostnadseffektiva strukturer, fjättrar man nu en mycket viktig del av den samhälleliga servicen i en tvångströja, en landskapsadministration.

De ursprungliga målen med Social- och hälsovårdsreformen var att göra vården mer jämlik, att stävja kostnadsökningen och att förbättra det man kallar integration, samspelet mellan de olika vårdskedena.

– Här har man misslyckats stort, säger Adlercreutz. Ingenting tyder på att man kommer att nå kostnadsinbesparingar utan tvärtom. När vi upprepade gånger har frågat regeringen hur man ämnar nå de tänkta kostnadsinbesparingarna har svaret uteblivit – helt enkelt för att de inte har svaret. Det här hotar att bli en mycket dyr struktur. Den integration vi har idag spjälks i bitar i och med att pengar inte mera kopplas till ansvar. Samtidigt som många kommuners ekonomi rubbas kraftigt skapar man ett demokratiunderskott och en statsstyrd trög administrativ apparat.

– Jag håller med Lepomäki, det här måste stoppas, säger Adlercreutz.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *