Adlercreutz: Viktiga åtgärder för att motverka konkurser

Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz välkomnar de åtgärder som justitieminister Anna-Maja Henriksson presenterade idag. Målsättningen med åtgärderna är att underlätta den ekonomiska situationen både för privatpersoner och företag.

– Många kan ha svårt att få sin privata ekonomi att gå ihop nu, om man har blivit permitterad eller mist sitt jobb. Då kan det hända att man söker ekonomiskt spelrum med hjälp av snabblån, med katastrofala följder. För en begränsad tid kommer nu snabblånens ränta att halveras till 10 procent, och en direkt marknadsföring av dem kommer att förbjudas. Dessa åtgärder är på sin plats för att motverka en ytterligare negativ ekonomisk spiral för dem som redan har det kärvt.

– Nu skulle det vara skäl att samtidigt se över tidsfristen för betalningsanmärkningar. Nu kan en anmärkning i registret finnas kvar i 2–4 år. Det är inte i någons intresse. Jag hoppas att man märkbart kunde förkorta den tiden.

Även utsökningslagen ska nu kunna tillämpas mer flexibelt. Detta kan innebära till exempel amorteringsfria månader eller längre betalningstider.

– Det är bra att flexibiliteten gäller både privatpersoner och företag. Konkurser på grund av coronaviruset borda kunna undvikas in i det sista – epidemin kommer att gå över i något skede, och då behöver vi våra företag mer än någonsin.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *