Adlercreutz vill ha kvalitetsmärkningar för inomhusluften på dagis och i skolor

– En förälder som ser en dekal med en glad figur på dörren till dagiset kan tryggt gå vidare till jobbet utan att fundera på om barnet utsätts för dålig inomhusluft. Kvalitetsmärkningar borde vara en självklarhet i dagens samhälle, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz (SFP).

Han föreslår kvalitetsmärkningar för inomhusluften för alla daghem och skolor.

Det är bråda tider för tillverkare av tillfälliga skol- och daghemsbyggnader. En stor del av barnen i Winellska skolan i Kyrkslätt studerar för tillfället i inhyrda baracker. I Sjundeå kommer över 75 procent av kommunens barn inom kort att gå i skola i tillfälliga utrymmen.

– Vi måste införa kvalitetsmätare i våra upphandlingar och det måste finnas mod att diskvalificera klara underpris. En annan gemensam spelregel borde vara att bygget ska vara övertäckt senast då värmeisoleringen installeras. Och underhållet ska koordineras av en person som varit med i hela processen, från planering till uppförande.

Adlercreutz betonar att kommunala beslutsfattare bör inse att bygg- och planeringsprocessen måste få den tid och de resurser som behövs.

– Långsamt beslutsfattande ska inte kompenseras med en försnabbad byggtidtabell, säger han.

I många städer har restauranger redan länge haft klara markeringar för genomförda hygienundersökningar på sina dörrar.

– De lokaler som våra barn tillbringar sina dagar i är inte mindre viktiga än våra kök. En konditionsgranskning ska inte vara nånting man tar till först då problemen uppdagats. Jag föreslår att vi inför en kvalitetsmärkning för byggnader som klarat inomhusluftgranskningen – en konditionsgranskning vart femte år och ett besök av en mögelhund exempelvis vartannat år.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *