Familjeledighetsreformen och arbetet för ökad jämställdhet ska få kosta

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko har idag meddelat att familjeledighetsreformen som regeringen försökt utarbeta har fallit. Beredningen kommer inte att fortskrida på grund av att reformen skulle kräva mer resurser. SFP:s vice ordförande och riksdagsledamot Anders Adlercreutz anser att regeringens utgångspunkt under hela beredningsprocessen har varit fel.

– En reform av familjeledigheterna behövs för att förbättra jämställdheten, sysselsättningen, familjernas situationer och för att öka smidigheten på arbetsmarknaden. Dessa är målsättningar som gynnar oss alla. En av våra största utmaningar är en för låg sysselsättningsgrad. Expertisen är enig om att den här reformen behövs för att vårt samhälle som helhet skall vara konkurrenskraftigt, säger Adlercreutz.

Under sin halvtidsgranskning våren 2017 fattade regeringen beslut om att den eventuella familjeledighetsreformen skulle vara kostnadsneutral.

– Familjeledighetsreformen ska sikta på att vara en verklig helhetsreform för ett mer jämställt familje- och arbetsliv för alla. Regeringens inställning till reformen var från början fel. En reform av denna kaliber som medför positiv inverkan för hela samhället ska få kosta – att främja jämställdhet och sysselsättning ska kunna gå före kortsiktig kostnadsneutralitet. Jag hoppas att det sista ordet inte ännu är sagt i denna långdans och vädjar nu till regeringen – ta ert förnuft till fånga. Ni får gärna använda er av den modell vi presenterat.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *