Adlercreutz: Valfriheten borde först testas lokalt

Pressmeddelande 10.5.2017
Publiceringsfritt genast

 

Idag debatterar riksdagen regeringens proposition om valfrihet i vården. Det allra viktigaste med vårdreformen är att finländarna garanteras god vård när behovet uppstår, medan valfriheten erbjuder flexibilitet. Det förslag om valfrihet som regeringen nu presenterat innehåller dock för många osäkerhetsfaktorer och risker för att det skulle få gå vidare, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz.

– Regeringen har inte tagit till sig den kritik som sakkunniga riktat mot propositionen, utan går vidare med reformen som ett ångvält. Innan vi tar i bruk en reform så omfattande som denna borde det först göras lokala försök i några mindre landskap. Av försöken kan vi lära oss vad som fungerar eller inte gör det, förbättra modellen och sedan gå vidare, säger Adlercreutz.

83 % av kommunerna befarar att kostnaderna för vården kommer att stiga, och att tillgängligheten kommer att försämras.

– Det är uppenbart att den finansieringsmodell som nu presenterats inte ger rätt incentiv till aktörerna i branschen. Den så  kallade kapitationsbaserade modellen fungerar endast om aktören har ett helhetsansvar för kostnaderna – inklusive specialsjukvård. Så fungerar den modell som idag används i Mänttä-Vilppula. Regeringen borde visa att den förstår den respons som kommit och nu gå vidare med lokala försök.  Det är ansvarslöst att införa reformen på nationell nivå utan att veta vilka effekter den kommer att ha.

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *