Statsministern bör bli av med ansvaret för ägarstyrning

Pressmeddelande 14.1.2017
Publiceringsfritt genast

 

Efter regeringsförhandlingarna tog statsminister Juha Sipilä själv exceptionellt ansvaret för statens ägarstyrning. Som det framkommit i offentligheten är fördelningen inte optimal av såväl jävighets- som tidsanvändningsskäl.

– För att vi i framtiden ska kunna undvika sådana otydligheter som på sista tiden framkommit, borde ägarstyrningsfrågorna omgående ges till exempel till näringslivsminister Lintilä, säger SFP:s vice ordförande och riksdagsledamot Anders Adlercreutz.

Under de två första åren av statsminister Sipiläs regering har det uppenbarats brister i lagberedningen som berott på tidsbrist. Detta medger statsministern själv. Adlercreutz konstaterar att problemet är mångfacetterat, men att det låga antalet ministrar är en delorsak.

– Nu inför regeringsperioden 2017 vore ett utmärkt tillfälle att medge, att Juha Sipiläs vallöfte om färre ministrar var obetänksamt. Med två år kvar av regeringsperioden finns det skäl att avlasta exempelvis ministrarna Lindströms och Tiilikainens arbetsbördor genom att öka antalet ministrar i regeringen. Om Sipilä tar kritiken och oron framförd av till exempel justitiekansler Jonkka på allvar, tar han också till de nödvändiga åtgärderna.

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *