Adlercreutz: Hallituksen päätös tietoisesti toimia vastoin KHO:ta on uhkarohkea

Kansanedustaja ja RKP:n varapuheenjohtaja Anders Adlercreutz kehottaa hallitusta tarkastuttamaan valinnanvapauslain oikeudellisuuden EU-komissiossa.

– Korkein hallinto-oikeus on lausunnossaan valinnanvapauslaista nostanut esille sen, että maakuntien liikelaitoksien rooli on epäselvä. Ei ole selvää, ovatko ne taloudellisia vai ei-taloudellisia toimijoita. Lisäksi KHO:n mielestä valinnanvapauslaki tulisi tarkastuttaa EU-komissiossa, jotta voisimme varmistua mallin oikeudellisuudesta. On hälyttävää, että hallitus ei aio tätä tehdä, vaikka EU-tuomioistuin ei hyväksy Slovakian mallia, Adlercreutz sanoo.

Sipilän hallituksen valinnanvapauslakiesityksessä mallia perustellaan vertaamalla sitä Slovakian malliin ja sen ei-taloudelliseen luonteeseen. Nyt EU-tuomioistuin on tullut siihen johtopäätökseen, että tämä tulkinta on väärä. Tämän päätöksen myötä hallituksen perustelut valinnanvapauslaille heikkenevät merkittävästi.

– EU-komission tulisi saada ennakkotarkastaa hallituksen valinnanvapausmallin – siitäkin huolimatta, että tämä siirtäisi lain eduskuntakäsittelyä puolella vuodella eteenpäin. Tuolloin maakuntavaaleja ei kuitenkaan voisi järjestää lokakuussa kuten hallitus on suunnitellut, Adlercreutz sanoo.

– Hallituksen päätös osoittaa jälleen, että koko lakipaketin aikataulu on ongelmallinen – ja suorastaan edesvastuuton. Hallitus vaikuttaa suhtautuvan valinnanvapauslain oikeudellisuuteen välinpitämättömästi: sen sijaan, että laki lähetettäisiin EU-komissioon ennakkotarkastusta varten, perusteluihin tehdään pari pientä muutosta. Tämä ei ole kestävää lainvalmistelua.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *