Adlercreutz: Hallituksen uskottavuus on vaarassa – maakuntavaaleja on siirrettävä

SOTE-uudistuksen aikataulu ei pidä. Perjantaina selvisi, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei ehdi käsitellä hallituksen esitystä ennen juhannusta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että SOTE:sta päästään äänestämään aikaisintaan heinäkuun alkupuolella. Tästä huolimatta hallitus pysyy kannassaan, jonka mukaan vaalit järjestetään lokakuussa 2018.

− Hallituksen uskottavuus ei enää kestä tätä härskiä valtapeliä. Lainvalmistelun ja demokratian keskeisiä periaatteita ei voi loputtomasti peukaloida ilman, että sillä on kauaskantoisia seuraamuksia. Kaikki tiedämme, että kyseessä on itsenäisen Suomen historiaan suurin uudistus. SOTE-uudistus ansaitsee ja vaatii kunnollisen käsittelyn – ja vaalit demokratiaa kunnioittavan aikataulun, sanoo Anders Adlercreutz, RKP:n kansanedustaja ja varapuheenjohtaja.

SOTE-uudistuksen nauttima tuki on eduskunnassa tällä hetkellä jo äärimmäisen heikkoa. Tämä on yksi syy siihen, että pääministeripuolue Keskusta nyt kynsin hampain yrittää pitää kiinni täysin epärealistisesta vaaliaikataulusta.

− Venetsian komission ja ETYJ:in linjaukset edellyttävät, että keskeisiin vaalilakeihin ei kosketa alle vuosi ennen vaaleja. Hallitus on ohittanut nämä linjaukset, vaikka Suomi itse tähän asti on edellyttänyt muiden maiden noudattavan niitä. Nyt saa riittää: SOTE-politikoinnissa on tullut hyvän maun ja kohtuullisuuden rajat vastaan. Maakuntavaaleja on siirrettävä, sanoo Adlercreutz.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *