Adlercreutz haluaa ympäristöystävällisempää rakentamista

Valtioneuvoston keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelmasta keskustellaan tänään eduskunnassa. RKP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Anders Adlercreutz vaatii Suomelta kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa ja nostaa esiin puurakentamisen konkreettisena toimenpiteenä rakennussektorilla.

– Jopa 40 % suomalaisten päästöistä tulee asumisesta, eli tällä saralla löytyy paljon parannettavaa. Puurakentaminen on ilmastoteko, sillä puinen pientalo varastoi 30 tonnia hiilidioksidia. On tärkeää, että käytämme puutamme pitkäikäisiin puutuotteisiin varsinkin nyt, kun metsien hakkuumääriä tullaan lisäämään. Meidän tulee keventää puurakentamisen normeja ja edistää puun käyttöä rakennusmateriaalina, Adlercreutz sanoo.

Myös elinkaariajattelun näkökulmasta puurakentamisen edistäminen on hyvä asia. Tässä kyse ei ole ainoastaan rakentamisen hiilijalanjäljestä tai päästöistä, vaan rakennuksen koko elinkaaresta. Puu on ympäristöystävällinen materiaali, jota voidaan uusiokäyttää – betonin ja mineraalivillan uusiokäyttö puolestaan on haastavaa. Meidän tulee myös vähentää muovin käyttöä rakennuksissa, ei vain ympäristösyistä mutta myös kestävyysnäkökulmasta.

– Siirtyminen rakennuksen koko elinkaaren hiilidioksidijalanjäljen mittaamiseen tarkoittaa, että kaikki päästöt otetaan huomioon – niin rakennusmateriaalien tuotannosta aiheutuvat kuin kierrätyksessä säästyvät. Elinkaariajattelun käyttöönotto rakennussektorilla on äärimmäisen tärkeää kun yritämme tehdä rakentamisesta kestävämpää ja ilmastoystävällisempää.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *