Energiavallankumous edellyttää energian pientuotannon lisäämistä ja hallitukselta tehokkaita kannustimia

Lehdistötiedote 30.6.2016
Julkaisuvapaa heti

 

Kansanedustaja Anders Adlercreutz (RKP) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen taloyhtiöiden mahdollisuuksista tuottaa aurinkosähköä kustannustehokkaasti. Tämänhetkinen lainsäädäntö ei mahdollista sähkön ns. virtuaalimittaroinnin käyttöönottoa taloyhtiöissä.

– Suomen tulisi nopeasti lisätä uusiutuvan energian tuotantoa. Meillä on yhtä suuri aurinkoenergian tuotantopotentiaali kuin Pohjois-Saksassa. Tämän takia hallituksen pitää luoda kannustimia, jotka kannustavat mahdollisimman monia suomalaisia korvaamaan osan ostosähköstä aurinkosähkön paikallisella pientuotannolla. Tällä hetkellä tämä on todellinen vaihtoehto ainoastaan omakotitaloissa asuville. Mahdollistamalla virtuaalimittaroinnin – joka yksinkertaistettuna tarkoittaa sitä, että paikallisesti tuotettu aurinkosähkö vähennetään sähkölaskusta – teemme aurinkosähkön yhteistuotannosta kustannustehokkaan vaihtoehdon, Adlercreutz sanoo.

Tällä hetkellä kaikesta jakeluverkkoon luovutetusta sähköstä joudutaan maksamaan niin sähkönsiirtomaksu kuin sähkövero. Tämän takia yhteisten aurinkopaneelien asentaminen ei ole talonyhtiöille taloudellisesti kannattava vaihtoehto.

– Hallitusohjelman mukaan hallitus tähtää uusiutuvan energian lisäämiseen niin, että sen osuus 2020-luvulla ylittää 50 prosenttia. Ellemme uudista lainsäädäntöämme, emme yllä tavoitteeseen. Suomi on edelläkävijä älykkäiden sähkömittareiden käyttöönotossa ja virtuaalimittaroinnin mahdollistavat tekniset ratkaisut ovat jo olemassa. Luomalla tehokkaita kannustimia uusiutuvan energian pientuotantoon, Suomesta voi tulla energiavallankumouksen edelläkävijä, Adlercreutz sanoo.

 

Lisätietoja:
Anders Adlercreutz
puh. 040 891 0191

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *