Hassi, Modig ja Adlercreutz: Senaatti-kiinteistöjen huolehdittava myös kulttuurihistoriallisista arvoista

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr) ja varapuheenjohtaja Silvia Modig (vas) sekä valiokunnan jäsen Anders Adlercreutz (rkp) jättivät tänään 27.9.2018 hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, miten varmistetaan, että Senaatti-kiinteistöt huolehtii toiminnassaan kulttuurihistoriallisista ja rakennushistoriallisista arvoista.

– Kysymyksen taustalla on huoli Rovaniemen lääninhallituksen korttelista. Valtion omistama ja valtiovarainministeriön omistajaohjaama Senaatti-kiinteistöt on hakenut Rovaniemen lääninhallituksen kortteliin kaavamuutosta, jonka tavoitteena on rakentaa tontille kaksi massiivista kerrostaloa ja hotelli, Hassi kertoo.

– Museovirasto on arvioinut kyseisen alueen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Valtio-omisteiselta Senaatti-kiinteistöltä on lupa odottaa vastuuta myös rakennus- ja kulttuurihistoriallisista arvoista. Kuitenkin kaavamuutos, jota Senaatti hakee, tuhoaisi lääninhallituksen korttelin luonteen, Modig jatkaa.

Rovaniemen rakennuskanta tuhoutui Lapin sodassa perusteellisesti. Lääninhallituksen tontilla on vuonna 1939 valmistunut Kemijoen uittoyhdistyksen talo, joka on yksi harvoista sodassa säilyneistä Rovaniemen taloista. Muut lääninhallituksen tontin rakennukset ovat valmistuneet sodan jälkeen 1940-luvun lopussa. Rovaniemen asemakaava on Alvar Aallon suunnittelema. Lääninhallituksen kortteli on osa kulttuuri- ja hallintokeskusta ja se pohjautuu Alvar Aallon kokonaissuunnitelmaan. Sen mukainen lääninhallituksen kortteli on väljä ja omaleimaisen puistomainen. Rovaniemen kulttuuri- ja hallintokeskus on yksi kolmesta Alvar Aallon Suomeen suunnittelemasta vastaavasta keskuksesta.

– Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos, jonka tehtävä on huolehtia kiinteistöomaisuutensa taloudellisesta arvosta, mutta uskomme kansalaisten olettavan sen kantavan vastuuta myös rakennetusta kulttuuriympäristöstä, Adlercreutz toteaa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *