Adlercreutz: Slå ihop landskapsvalet med riksdagsvalet

Pressmeddelande 5.7.2017
Publiceringsfritt genast

 

Statsminister Sipilä meddelade idag att landskapsvalet kommer att skjutas upp till oktober 2018. Ursprungligen var planen att ordna landskapsvalet tillsammans med presidentvalet redan i januari 2018. Varför kunde inte landskapsvalet i stället hållas i samband med riksdagsvalet våren 2019? frågar SFP:s vice ordförande och riksdagsledamot Anders Adlercreutz.

– Det är inte motiverat att ordna landskapsvalet så nära inpå riksdagsvalet, i stället borde dessa kopplas samman och ordnas samtidigt. Detta kunde möjligtvis höja intresset för bägge valen, och därmed kunde också valdeltagandet öka, säger Adlercreutz.

Propositionen om vårdreformen innehöll många problem som kräver fortsatt arbete och ändringar i lagstiftningen. Enligt många experter finns det en risk för ett demokratiunderskott i landskapen.

– I samband med att lagstiftningen gällande vård- och landskapsreformen omarbetas vore det ytterst viktigt att också se över demokratiaspekten, och arbeta fram sådana förändringar som i så hög grad som möjligt stöder medborgarnas möjligheter till lokal påverkan också i landskapen.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *