Länsiuusmaalaiset kansanedustajat ajavat yhteistyöllä Hanko-Hyvinkää-radan sähköistystä

Lehdistötiedote 29.9.2017
Julkaisuvapaa heti

 

Kansanedustajat Anders Adlercreutz (RKP), Thomas Blomqvist (RKP), Maarit Feldt-Ranta (SDP) ja Joona Räsänen (SDP) ovat jättäneet yhteisen talousarvioaloitteen Hanko-Hyvinkää-radan sähköistämiseksi. Kansanedustajat korostavat sähköistyshankkeen tärkeyttä koko Länsi-Uudellemaalle ja peräänkuuluttavat sen nopeaa toteuttamista.

          Hanko-Hyvinkää-rata on Etelä-Suomen ainoa merkittävä tavaraliikenteen rata, jota ei ole sähköistetty. Radan sähköistys turvaisi Länsi-Uudenmaan teollisuuden ja satamien sujuvat ja taloudelliset kuljetusmahdollisuudet myös tulevaisuudessa. Rataosuuden sähköistäminen olisi myös tärkeää päästötavoitteidemme kannalta, sillä se edistäisi ympäristöystävällisiä rautatiekuljetuksia maantiekuljetuksien sijaan, Adlercreutz sanoo.

          Hangon sataman läpi kulki viime vuonna ennätykselliset 4,7 miljoonaa tonnia tavaraa ja viimeksi toukokuussa 2017 satama teki uuden tavaraliikenteen ennätyksen. Sataman kilpailuvaltteihin voidaan lukea sen nopea yhteys Keski-Eurooppaan ja tavaran nopea käsittely, jotka korostuvat tulevaisuudessa entisestään tehostuvassa teollisuudessa ja logistiikkaketjuissa. Radan sähköistämisellä olisi kansantaloudellista hyöytä ja sähköistysprojekti edistäisi koko lähialueen elinkeinoelämää, Räsänen sanoo.

          Henkilöliikenteessä sähköistys voisi mahdollistaa suorien, vaihdottomien Helsinki—Karjaa—Hanko-taajamajunayhteyksien kehittämisen. Suorat junayhteydet ovat matkustajien kannalta houkuttelevia, ja niiden toteuttamismahdollisuuksia tulee edistää pitkäjänteisesti. Rataosuuden kehittäminen voisi tuoda ympäröiville kunnille uusia investointeja ja kuntalaisia, Feldt-Ranta sanoo.

          Rataosuuden sähköistys otettiin esille jo vuonna 2012, mutta konkreettiset toimet ja tarvittava rahoitus on jäänyt uupumaan. Edellinen sähköistyssuunnitelma on jo ehtinyt vanhentua, mutta Liikennevirasto on juuri aloittanut suunnitelman päivitystyöt. Sen valmistuttua tämän vuoden loppuun mennessä olisikin äärimmäisen tärkeää, että suunnitelmat johtavat konkreettisiin toimenpiteisiin ja sähköistysprojekti saataisiin pikimmiten käyntiin, Blomqvist sanoo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *