Adlercreutz: Ensikertalaiskiintiöt tukkivat tien korkeakouluopintoihin
Tänään täysistunnossa käsiteltiin pidennettyä oppivelvollisuutta. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz nosti keskustelussa esiin korkeakoulujen opiskelijavalinnan ensikertalaiskiintiöt. Adlercreutzin mukaan kiintiöt johtavat käytännössä opintojen aloittamisen lykkääntymiseen, sillä nuoret ymmärrettävästi optimoivat ja odottavat, jotta he eivät menettäisi ensikertalaisuuden etua.
– Me tiedämme, että työllisyysedellytykset ovat huomattavan paljon suuremmat heillä, jotka ovat käyneet myös toisen asteen. Tämän takia on loogista pidentää oppivelvollisuutta. Seuraava askel – eli askel korkeakouluopintoihin – on muodostunut pullonkaulaksi sen jälkeen, kun ensikertalaiskiintiöt otettiin käyttöön vuonna 2016. Kiintiö johtaa siihen, ettei opiskelupaikkaa oteta vastaan, ellei olla täysin varmoja, että se on oikea valinta. Näin opinnot lykkääntyvät, Adlercreutz sanoo.
Ensikertalaiskiintiöt ovat ongelmallisia myös siksi, että niiden takia opintosuunnan vaihtaminen on hankalampaa.
– Vaadimme nuorilta jo nuoressa iässä pitkälle ulottuvia päätöksiä opintojen suhteen. Ensikertalaiskiintiöt tekevät opintopolun vaihtamisesta myöhemmässä vaiheessa vaikeampaa. On täysin luonnollista, että oman polun etsiminen vie aikaa. Meidän tulee nähdä laaja-alaisuus ja monipuolisuus hyvinä ominaisuuksina, positiivisina asioina, joita tarvitsemme tulevaisuusongelmiemme ratkaisemiseksi.
– Oppivelvollisuuden pidentäminen on hyvä asia, mutta uudistustarve ei lopu tähän: ensikertalaiskiintiöistä tulee luopua. Asettamalla kaikki opiskelijat samalle viivalle ja tekemällä opiskelupaikan vaihdosta mahdollisimman helppoa lyhennämme opiskeluaikoja, pidennämme työuria ja parannamme nuorten hyvinvointia.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!