Adlercreutz: Hallituksen sisäinen luottamuspula estää järkevän etenemisen sote-uudistuksessa

Eduskunnan hallintovaliokunta on tänään antanut lausuntonsa koskien maakuntauudistusta ja sosiaali- ja terveydenhuoltouudistusta. RKP on jättänyt asiassa eriävän mielipiteen. Hallintovaliokunnassa RKP:tä edustaa Anders Adlercreutz.

– Hallituksen mallissa on edelleen suuria puutteita niin perusratkaisuissa kuin kustannuslaskelmissa. Uudistuksessa luodaan hyvin monimutkainen taloudellinen palapeli, jossa kunta uhkaa jäädä häviäjän asemaan. Maakunnat taas ovat tiukan valtionohjauksen piirissä. Maakunnilla tai kunnilla ei tule olemaan tarpeeksi taloudellista liikkumavaraa tehokkaan toiminnan varmistamiseksi, Adlercreutz sanoo.

Uudistuksen myötä sosiaali- ja terveydenhuolto siirretään maakuntien järjestettäväksi. Hoitoketjut pirstaloituvat ja kannustimet kääntyvät nurinpäin. Kunnat huolehtivat edelleen ennaltaehkäisevästä hoidosta, mutta eivät sen seurauksista. Sote-keskukset vastaavat perusterveydenhoidosta, mutta järjestelmä kannustaa potilaiden siirtämiseen erikoisterveydenhuollon piiriin.

– Kokonaisuudesta on syytä olla huolestunut. Kyseessä on itsenäisen Suomen suurin uudistus. Hallitusohjelman kirjauksessa asteittaisesta toteuttamisesta olisi pitänyt pitäytyä. On harmillista, että hallituksen sisäinen luottamus on niin heikko, ettei tämä onnistunut. Vähintä mitä voimme vaatia on, että uudistuksen toteutuksessa edetään vaiheittain, kuten teimme onnistuneesti peruskoulu-uudistuksessa. Kokeilkaamme toteutusta ensin yhdessä maakunnassa tai ERVA-alueella ja siellä opitun pohjalta, järjestelmää kehittäen, eteenpäin.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *