Adlercreutz ja Mykkänen: Ruovikon niitolla parannetaan vesien tilaa ja rantojen viihtyvyyttä

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen vierailivat tänään Kirkkonummen Långvikissa tutustumassa John Nurmisen Säätiön Rannikkoruokohankkeeseen. Projektilla yritetään vauhdittaa ruovikkojen niittoa sekä edistää ruokomassan hyötykäyttöä. Adlercreutz ja Mykkänen painottavat ruovikon niiton monipuolisia hyötyjä, niin vesiensuojelun kuin uuden liiketoiminnankin näkökulmasta.

– Runsas ruovikkokasvusto on merkki vesialueen rehevöitymisestä. Ruovikko sitoo itseensä runsaasti ravinteita, joten niittämällä ruovikkoa voidaan samalla tehokkaasti poistaa jo rantaveteen päätyneitä ravinteita. Runsas ruovikkokasvusto myös vähentää ranta-alueiden virkistyskäyttöarvoja, joten niitolla voidaan sekä parantaa vesistön tilaa että lisätä rantojen viihtyvyyttä, Adlercreutz sanoo.

Niitetystä ruovikosta saatavaa ruokomassaa voidaan käyttää moniin biomassapohjaisiin tuotteisiin, joihin myös turvetta tällä hetkellä käytetään.

– John Nurmisen Säätiön pilottihanke antaa oivan mahdollisuuden ruovikkoa ja ruokomassaa käyttävän liiketoiminnan ideoimiseen lähialueilla. Ruokomassaa voi muun muassa käyttää kasvualustana kasvihuoneissa. Kotimaista raaka-ainetta löytyy runsaasti pitkin Suomen vesistölinjaa ja Saaristomerellä, joten tuotekehittelylle on nyt mainio tilaisuus, Mykkänen sanoo.

Kansanedustajat korostavat lisäksi Itämeren tilanteen parantamisen tärkeyttä.

– On otettava kaikki keinot kehiin, jos me meidän elinaikanamme haluamme nähdä hyvinvoivan Saaristomeren. Yksi tarvittavista menetelmistä on jo mereen päätyneiden ravinteiden poistaminen, esimerkiksi niittämällä ruovikkoa kuten tässä hankkeessa tehdään. Tämän lisäksi on kaikin keinoin pyrittävä pienentämään sitä ravinnekuormaa, joka nyt valuu vesistöihimme. Itämeren tulevaisuus on riippuvainen meidän toimistamme, Adlercreutz ja Mykkänen sanovat.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *