Adlercreutz: Kestävän verouudistuksen työstäminen tulee aloittaa heti
Valtion juhlarahasto Sitra julkaisi tänään mallin kestävän kehityksen verouudistukseksi. RKP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Anders Adlercreutz näkee Sitran mallissa monia yhtäläisyyksiä RKP:n ehdotuksien kanssa. Adlercreutzin mukaan oikeudenmukaisen ja kestävän verouudistuksen työstäminen tulee nyt aloittaa mahdollisimman nopeasti.
– Sitran ehdotuksessa löytyy monia samoja ajatuksia, joita me RKP:ssä olemme esittäneet varjobudjeteissamme ja ilmasto-ohjelmassamme. Tuntuu hyvältä huomata, että olemme olleet oikeilla jäljillä. Kaikki Sitran mallit painottavat siirtymistä työn verotuksesta, jota yleisesti pidetään verotusmuodoista haitallisimpana, kulutuksen verotukseen. RKP on myös nostanut tämän esille monissa yhteyksissä, Adlercreutz sanoo.
Kaikki mallit on analysoitu ja mallinnettu ja tulokset ovat selvät: kestävän kehityksen verouudistus johtaisi lisääntyneeseen taloudelliseen toimintaan ja kasvavaan BKT:hen, lisääntyneeseen työllisyyteen ja – kaikkein tärkeintä – pienempiin päästöihin.
– Ilmastoskeptikot pelottelevat yleensä skenaarioilla, joissa teollisuus muuttaa toisaalle ja ilmastotyö johtaa työttömyyteen ja taloudelliseen kurjuuteen. Sitran laskelmien mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Tiedämme, että puhtaan teknologian markkinat jatkavat kasvamistaan. Suomella on jo tällä hetkellä vahva asema näillä markkinoilla. Pelkästään Nesteellä ja Outotecillä on jo kahdeksan ja vastaavasti kuuden miljoonan tonnin hiilidioksidiekvivalentin positiivinen hiilijanajälki joka vuosi. Tässä meillä maana ei ole hävittävää, vaan voitettavaa.
– Uudistus on kuitenkin rakennettava oikeudenmukaisesti ja sen on oltava sosiaalisesti ja alueellisesti kestävä. Seuraavan hallituksen tulee käynnistää työ kestävän verouudistuksen toteuttamiseksi. Mitä aikaisemmin aloitamme, sitä helpompaa työ tulee olemaan. Ja sitä suurempaa taloudellista hyötyä Suomi voi saada näiltä kasvavilta markkinoilta, Adlercreutz sanoo.
miten kulutusta verotetaan niin, että se ei kohdistu kipeästi pienituloisimpiin?
Työn verotusta saatavasti alentamalla. Mutta on niinkin, että kun jokin tuote sen myötä muuttuu kalliimmaksi, niin tarkoitus on että kulutus siirtyisi halvempiin, ilmastoa ja ympäristöä vähemmän kuormittavan. Jolloin kompensaatiotarvetta ei samassa määrin ole.