Adlercreutz maakunnista: Demokratiavaje tulee ottaa tosissaan

Tänään eduskunnan työ käynnistyy vuoden 2018 osalta ja kevään aikana maakuntauudistus tulee jälleen käsittelyyn. Hallituksen suunnitelmissa on saada koko paketti hyväksyttyä ennen kesää. RKP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Anders Adlercreutz on huolissaan maakuntien demokratiavajeesta, joka uhkaa syntyä maakuntauudistuksen jälkeen.

− Koko uudistuksen lähtökohta on jo itsessään ongelmallinen: pienet yksiköt korvataan isoilla ja päätösvalta siirretään kauemmaksi kansalaisista. Yksittäinen ääni uhkaa hukkua ja paikallisdemokratia häviää. Säästötavoitteiden saavuttamiseksi ministeriö kuristaa maakuntien budjettia – eikä vain sen kokoa, vaan myös sitä, miten ja missä rahoja käytetään. Tämä valtion holhous on kaukana siitä ruusuisesta kuvasta paikallisdemokratiaparatiisista, jota Keskusta maalaili, Adlercreutz sanoo.

Uusimaa tulee kärsimään erityisen paljon maakuntauudistuksen aiheuttamista säästövaatimuksista, osaksi sen takia, että Uusimaa on suurin maakunta. Uudenmaan tulee säästää yhteensä 300 miljoonaa euroa ensimmäisen vuoden aikana, ja säästöpaineet kasvavat vuosi vuodelta.

− Säästövaatimus johtaa siihen, että pieniä palveluyksiköitä joudutaan sulkemaan ja palveluja lakkauttamaan. Tuntemus paikallisista olosuhteista on äärimmäisen tärkeää, kun näitä päätöksiä tehdään. Nykyinen malli ei kuitenkaan turvaa tarpeeksi paikallista osaamista. Toivon hallituksen ottavan tämän ongelman tosissaan, ja että Uudellemaalle säädetään vaalipiirit paikallistuntemuksen turvaamiseksi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *