Adlercreutz: Onko Suomella varaa olla helpottamatta maahanmuuttajien työllistymistä?

Lehdistötiedote
Julkaisuvapaa heti 

 

Vastauksessaan kansanedustaja Anders Adlercreutzin (RKP) kirjalliseen kysymykseen turvapaikanhakijoiden työllistymisestä työ- ja oikeusministeri Jari Lindström vastaa, että ”useilla tahoilla on esitetty turvapaikanhakijoiden työntekomahdollisuuksien edistämistä lyhentämällä työnteko-oikeuteen liittyvä odotusaikoja”, mutta että ”tähän pohdintaa liittyy kuitenkin olennaisesti se, että turvapaikanhakijoita maahan houkuttelevia politiikkamuutoksia tulee välttää”.

– Tarkoittaako ministeri oikeasti sitä, että Suomi ei halua helpottaa maahanmuuttajien työllistymistä, jottemme houkuttelisi tänne työkykyisiä ja -haluisia maahanmuuttajia? Ihmisiä, jotka osallistuisivat yhteiskunnan kehittämiseen, kantaisivat kortensa kekoon, maksaisivat veroa, ja näin helpottaisivat omalta osaltaan kestävyysvajeen korjaamista, Adlercreutz kysyy.

Vuonna 2015 Suomeen saapui reilut 32 000 turvapaikanhakijaa, joista suurin osa on työikäisiä. Turvapaikanhakijat, joiden henkilöllisyys on vahvistettu, saavat lain mukaan aloittaa työnteon kolmen kuukauden jälkeen. Ilman henkilöllisyystodistuksia tulleet joutuvat odottamaan kuusi kuukautta ennen kuin he saavat työluvan.

– Ministeri Lindström vaikuttaa olevan sitä mieltä, että on parempi sekä turvapaikanhakijoille että Suomelle, että maahanmuuttajat joutuvat olemaan toimettomina puoli vuotta tai pidempään sen sijaan, että he osallistuisivat aktiivisesti työelämään ja ansaitsisivat elantonsa. Onko tämä koko hallituksen linja? Onko mahdollisuus elantonsa ansaitsemiseen ja verojen maksamiseen sellainen vetovoimatekijä, jota ei saa yhdistää Suomeen? Sen sijaan, että keskitymme luomaan Suomesta niin epämieluisan mielikuvan kuin mahdollista, on aika kääriä hihat ja ryhtyä tekemään töitä haasteen ratkaisemiseksi. Koko eduskunnan agendalla pitäisi olla kysymys siitä, miten turvapaikanhakijat kotoutetaan nopeasti ja tehokkaasti, sanoo Adlercreutz.

 

Lisätietoja:
Anders Adlercreutz
044 981 0191

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *