Adlercreutz: Sote-uudistus on tarpeellinen virstanpylväs – mutta työ jatkuu

Eduskunta on tänään historiallisessa äänestyksessä hyväksynyt Marinin hallituksen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on tyytyväinen siihen, että uudistus monen vuoden työn jälkeen viimeinkin on maalissa. Samalla hän painottaa sitä, että kehitystyö mallin parissa jatkuu.

– Tarvitsemme sote-uudistuksen ja tämä malli on looginen ratkaisu. Olemme yksimielisiä siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollosta huolehtimiseen tarvitaan suurempaa organisaatiota. Nyt meillä on siihen hyvä lähtökohta. Samalla on selvää, että hyvinvointialueita tulee johtaa demokraattisesti, ja tähän tämä malli myös perustuu, Adlercreutz sanoo.

Sote-uudistus tähtää terveydenhuollon parantamiseen mutta myös suomalaisen väestön terveyserojen kaventamiseen. Adlercreutzin mukaan tämä tarkoittaa automaattisesti sitä, että tulonsiirtoja tarvitaan.

– Terveystilanne eri puolella Suomea vaihtelee ja enemmän resursseja tarvitaan siellä missä väestö on iäkkäämpää ja sairaampaa. Tämä johtaa tulonsiirtoihin, sillä kokonaiskustannukset eivät saa lähteä laukalle. Kunnissa on iso investointipaine ja vaikka tulonmenetys tässä mallissa on huomattavasti pienempi kuin edellisen hallituksen ehdotuksessa rahoitusmalli ei ole ongelmaton. Tämän takia on syytä seurata kuntien taloudellista tilannetta tarkkaan uudistuksen käyttöönoton jälkeen ja muokata rahoitusmallia tarpeen mukaan.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *