Eurooppaministerien kokouksen aiheena EU:n laajentuminen ja oikeusvaltioperiaate

EU:n neuvoston puheenjohtajavaltio Belgia järjestää epävirallisen eurooppaministerikokouksen Brysselissä 29.–30. huhtikuuta. Kokous keskittyy EU:n tulevaisuuskeskusteluun, unionin laajentumiseen ja oikeusvaltiouudistuksiin hakijamaiden kanssa. Suomea kokouksessa edustaa eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz.

Kokous alkaa maanantai-iltana 29. huhutikutta EU:n vuoden 2004 laajentumisen 20-vuotisjuhlallisuuksilla, joihin osallistuvat myös nykyiset EU:n hakijamaat. Tiistaina 30. huhtikuuta keskustellaan hakijamaiden kanssa oikeusvaltiouudistuksista liittymisprosessissa. Tämän jälkeen keskustelua oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta laajentuvassa unionissa jatketaan EU-maiden kesken. Kokouksen päättää keskustelu EU:n tulevaisuudesta mahdollista laajentumista silmällä pitäen.

”Suomi katsoo, että hakijamaiden omiin ansioihin ja jäsenyyskriteerien täyttämiseen perustuva laajentuminen vahvistaa unionin omaa turvallisuutta, globaalia asemaa sekä taloudellista hyvinvointia ja edistää demokratiaa, oikeusvaltiokehitystä ja perusoikeuksien toteutumista. Unionin laajentuminen tarkoittaisi myös nykyistä suurempia sisämarkkinoita ja uusia kasvumahdollisuuksia suomalaisille yrityksille”, sanoo ministeri Adlercreutz.

Oikeusvaltiokysymyksissä Suomi jatkaa pitkäaikaisella toimintalinjallaan ja edistää oikeusvaltioperiaatteen toteutumista ja korruption torjuntaa EU:ssa. Erityisen tärkeää on, että unionin budjetista saatava rahoitus linkitetään tiiviisti oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamiseen, varojen väärinkäytön vastaisiin toimiin ja korruption ehkäisemiseen.

Suomen näkemyksen mukaan EU:n tulee jatkaa tukea hakijamaille lähentymisen vauhdittamiseksi ja jäsenyyskriteerien täyttämiseksi. Liittymisprosessin rinnalla unionin tulee edetä tarvittavassa sisäisessä pohjatyössä. EU:n toimintaa on uudistettava ja tehostettava ensisijaisesti nykyisten perussopimusten puitteissa. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa Suomi korostaa etenkin Itä- ja Pohjois-Suomen merkitystä koko Euroopan turvallisuudelle.

Kyse on epävirallisesta ministerikokouksesta ja näkemysten vaihdosta, joten päätöksiä kokouksessa ei tehdä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa