Pääministerillä on vastuu hallituksen uskottavuudesta – poliittisten irtopisteiden kalastelu katkaistava

Lehdistötiedote 14.1.2016
Vapaa julkaistavaksi

 

Kansanedustajat Adlercreutz ja Biaudet: Ministereiden lausuntojen perusteella voi helposti uskoa, että Suomea kohtaa joukko ylipääsemättömiä haasteita, ja että koko maan yhteiskuntarakenteen perustuksia koetellaan 32 000 turvapaikanhakijan takia.

Turvapaikanhakijakysymys on viime aikoina ollut näkyvästi esillä mediassa. Ministereiden lausuntojen perusteella voi helposti uskoa, että Suomea kohtaa joukko ylipääsemättömiä haasteita, ja että koko maan yhteiskuntarakenteen perustuksia koetellaan 32 000 turvapaikanhakijan takia. Pääministeri Sipilän hallitus luo uhkakuvia sen sijaan että rakentaisi vakautta sekä luottamusta viranomaisiin ja oikeusvaltioon. Samalla todellisia uhkakuvia kuten ääriliikkeiden omavaltaista käytöstä vähätellään.  Nyt hallituksen on aika ymmärtää, että jokaisella ministerillä on vastuu myös kokonaisuudesta: puoluepolitiikka on laitettava sivuun ministeriautoon astuessa. Viime päivien uutisten perusteella on selvää, etteivät kaikki ministerit ole ymmärtäneet vastuutaan eivätkä asemaansa, sanovat RKP:n kansanedustajat Eva Biaudet ja Anders Adlercreutz.

Kölnin uudenvuoden aaton valitettavat tapahtumat ovat heijastuneet keskusteluihin myös täällä Suomessa. Keskustelu on hyvin tärkeä, mutta on muistettava, etteivät naisiin kohdistuva väkivalta ja seksuaalinen häirintä ole ilmiöitä, jotka olisivat pelkästään yhdistettävissä ulkomaalaisiin. Maan suurimmat naisjärjestöt ovat julkisuudessa yhtenäisesti muistuttaneet, että naisiin kohdistuva väkivalta ja seksuaalinen häirintä ovat jo kauan olleet vakavia ongelmia maassamme. Siitä huolimatta puolustusministeri Niinistö vetää yhtäläisyysmerkin Kölnin, Tahiririn aukion ja Helsingin rautatieaseman uudenvuoden tapahtumien välillä ikään kuin seksuaalinen häirintä olisi vasta tänä syksynä rantautunut maahamme.

Tässä valossa on hämmentävää, että äärinationalistiset ja suorastaan rasistiset katupartiot ovat odottamattomasti saaneet hallitukselta ymmärrystä. Erityisen huolestuttavaa on, ettei oikeusministerimme ymmärrä takana olevaa oikeuspoliittista ongelmaa siinä, että kaduilla partioidaan aikomuksena turvata valkoinen Suomi. Pääministeri Sipilän eiliset kommentit lisäävät hämmennystä entisestään – onko todellakin niin, että sisäministeri Orpo on ainoa valtioneuvoston jäsen joka ymmärtää tämän todellisen uhkakuvan potentiaaliset seuraukset?

”Meillä on ymmärrystä hallituksen kohtaamista vaikeuksista. Hallituksen vastaus ei voi olla se, että ministerit keskenään lausunnoissaan kilpailevat luomaan uusia uhkakuvia ja vähättelemään todellisia vaaroja ainoastaan tukkiakseen vuotoja omien puolueidensa kannatuksessa. Toivomme Sipilältä, että hän mahdollisimman pian kävisi läpi hallituksen sisäiset pelisäännöt ministereiden kanssa. Hallituksella on vastuu sekä maamme kehityksestä pitkällä tähtäimellä, että kansalaisten luottamuksen ylläpidosta poliittiseen järjestelmäämme. Hallituksen täytyy toimia sen mukaisesti”, tiivistävät Adlercreutz ja Biaudet.

 

Lisätietoja:

Anders Adlercreutz, puh. 044-981 0191

Eva Biaudet, puh. 050-512 1846

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *