RKP haluaa, että Suomi olisi edelläkävijä ilmastokysymyksissä

– Olen erittäin ylpeä ilmasto-ohjelmastamme. Ohjelma on kunnianhimoinen, ajassa oleva ja nostaa myös esiin niitä mahdollisuuksia mitä ilmastonmuutoksella voisi olla Suomelle, RKP:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Anna-Maja Henriksson sanoo.

Ilmastonmuutos ja ilmaston lämpeneminen on yksi aikamme suurimpia haasteita. RKP sitoutuu siihen, että ilmaston lämpeneminen rajataan korkeintaan 1,5 asteeseen ja että Suomi on hiilidioksidivapaa vuoteen 2035 mennessä. Voimme tehdä paljon kotikentällä, mutta Suomen pitää myös olla aktiivinen toimija ilmastokysymyksissä Pohjoismaissa, Euroopassa, globaalisti sekä kansainvälisissä organisaatioissa.

– Ilmastokysymyksen ratkaisemiseen tarvitaan monipuolisia toimenpiteitä. Panostukset uuteen tekniikkaan, tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioon ovat ratkaisevassa roolissa. Ilmastonmuutoksen vastainen työ luo suuria mahdollisuuksia niille yrityksille jotka esimerkiksi kehittävät kestävää teknologiaa. Jotta voidaan saavuttaa ilmastotavoitteet, niin tarvitaan muutoksia yhteiskunnassa. Siksi meidän on varmistettava että heitä jotka muutokset koskettavat ei jätetä yksin, vaan heille annetaan tukea jotta he voivat sopeutua uusiin vaatimuksiin. On annettava erityistä korvausta ihmisryhmille ja alueille joihin muutokset vaikuttavat, Henriksson sanoo.

– Meidän on sekä vähennettävä päästöjämme, että sidottava hiiltä ilmakehästä metsiin ja peltoihin. Kasvava metsä on yksi meidän tärkeimmistä hiiliniuluistamme ja tätä hiilinielua meidän on varjeltava. Meidän pelloillamme on myös huomattava potentiaali sitoa enemmän hiiltä kuin nykyään. Haluamme mallin jossa metsänomistajat saavat korvauksia niistä hiilinieuluista mitä he ylläpitävät. Meidän on panostettava julkiseen liikenteeseen, erityisesti raideliikenteeseen,  jotta voimme vähentää liikenteestä aiheutuvia päästöjä. Tarvitaan muutoksia verotukseen jotta voimme lisätä sähköautoja ja päästövähäisiä autoja, RKP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Anders Adlercreutz sanoo.

– Lämmitys ja rakentaminen muodostavat suuren osan yhteiskunnan päästöistä.  Haluamme kannustaa talonomistajia kunnostamaan taloja niin, että lämpöhukka vähenee ja että rakennukset muuttuvat energiatehokkaimmiksi. Rakennusten ilmastokuormitusta tulisi arvioida perustuen rakennuksen koko elinkaarteeseen, materiaalin tuotannosta kierrätykseen. Rakennuksilla tulisi olla mahdollisuus tuottaa ja varastoida sähköä. Energiantuotannon tulisi olla vapaa fossiilisista polttoaineista 2030-luvulla. Meidän pitäisi panostaa tuulivoimaan, aurinkoenergiaan, bioenergiaan ja maalämpöön, RKP:n varapuheenjohtaja Silja Borgarsdóttir Sandelin sanoo.

RKP julkisti ympäristöpoliittisen ohjelmansa keskiviikkona. Voit lukea koko ohjelman täältä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *