Adlercreutz efterlyser fond för mögelsaneringar

Pressmeddelande 28.9.2017
Publiceringsfritt genast

 

Riksdagsledamot Anders Adlercreutz har lämnat in en åtgärdsmotion där han uppmanar regeringen att grunda en fond för mögelsaneringar av skolor och daghem. Fonden skulle bevilja pengar till kommuner som brottas med inomhusluftsproblem orsakade av mögel- och fuktskador.

– Enligt en uppskattning från 2012 berörs 172 000–259 000 dagisbarn, skolelever och personal varje år av mögel- och fuktskador i byggnader. Alla blir inte sjuka, men en del får riktigt svåra symptom av att vistas i fuktskadade utrymmen. Fonden ska finnas till för sådana tillfällen som kommunerna har fler byggnader att reparera än vad budgeterna ger utrymme för, säger Adlercreutz.

Många kommuner är idag tvungna att välja vilka byggnader som det finns pengar till att reparera, vilket leder till att barn och personal kan bli tvungna att vistas i fuktskadade utrymmen i orimligt långa tider.

– Inga barn eller vuxna ska behöva vistas i byggnader som gör dem sjuka. Därför uppmanar jag regeringen att grunda en fond ur vilken kommuner kan ansöka om pengar för saneringar då de egna resurserna inte räcker till. När det kommer till frågor som gäller hälsan ska man inte behöva vänta till följande budgetperiod innan man kan ta till nödvändiga åtgärder.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *