Adlercreutz: Finland bör stöda Venezuelas Guaidó

SFP:s vice ordförande och riksdagsledamot Anders Adlercreutz anser att Finland borde sälla sig till skaran av länder som erkänner oppositionsledare Juan Guaidó som den officiella tillfälliga presidenten i Venezuela, om inte den sittande presidenten Nicolás Maduro utlyser nyval inom de närmaste dagarna. Förra veckans lördag meddelade Tyskland, Frankrike och Spanien att Maduro har åtta dagar på sig att göra det. EU-parlamentet har idag meddelat att det understöder erkännandet av Guaidó som Venezuelas president.

– Venezuelas ekonomi är i upplösningstillstånd och det mänskliga lidande i landet är enormt. Redan under Hugo Chávez tid kördes ekonomin systematiskt och beklagligen effektivt ned, det skedde brott mot de mänskliga rättigheterna och mediernas frihet begränsades. President Maduro har fortsatt på samma linje, och det verkar inte finnas ett slut på den kaotiska situationen.

– Utrikesminister Soini har konstaterat att parlamentet är den enda legitima demokratiska institutionen i Venezuela. Finland borde nu officiellt ansluta sig gruppen av länder som stöder oppositionen och den tillfälliga presidenten Guaidó och som kräver att nyval organiseras i Venezuela så snabbt som möjligt, säger Adlercreutz.

Igår diskuterade riksdagen Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska verktyg för att möta internationella konflikter och humanitära kriser.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *