SFP ifrågasätter nedtrappningen av spårtrafiken

Pressmeddelande 19.11.2015
Fritt för publicering

 

Är det helt nya ideal som gäller ?

Ännu under förra regeringen gav Kommunikationsministeriet tydliga signaler till kommunerna om att bygga och planera kring järnvägen. Vi har visserligen en ny kommunikationsminister, men hur ska kommunerna tolka ministeriets helomvändning, är det helt nya ideal som gäller?

Det var i kraftiga ordalag som riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP) ifrågasatte regeringens trafikpolitik i riksdagens interpellationsdebatt på tisdagen.

– Flera kommuners utvecklingsstrategi bygger på en fast spårlinje. Har regeringen alls tänkt på hur man reagerar i Sjundeå där kommunens centrum faktiskt heter Sjundeå station. Ska Sjundeå station i framtiden vara ett samhälle där tågen inte stannar, undrade Blomqvist.

Hans partikollega Anders Adlercreutz (SFP) betonade förtroendet som samhällets grundpelare och det gäller i högsta grad också trafikpolitiken.

– Medborgarna ska kunna lita på att gårdagens beslut gäller även i dag. Denna höst har finländarnas förtroende prövats hårt. Universitetslärare och pensionärer har haft skäl att undra om man glömt alla löften om att vårda sig om utbildningen och att ta hand om de äldre. Nu är det kommunerna som förlorat förtroendet och frågar sig om kommunens planläggningsskyldighet alls mera gäller.

Adlercreutz beskrev konsekvenserna av att man nu för att spara en dryg miljon håller på att klippa av en av de viktigaste trafikförbindelserna i huvudstadsregionen, Y-tåget.

– Vi håller på att stänga en tåglinje på ett område där det för närvarande finns planlagt hundratals småhustomter. Det handlar hem för människor invid förmodat goda trafikförbindelser. Så här kan man inte göra, sade Adlercreutz.

 

Tilläggsuppgifter:

Thomas Blomqvist, tel. 050 – 512 1776

Anders Adlercreutz, tel. 044 – 981 0191

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *