Miljö, bioekonomi och mat

  • Förädlingsgraden inom träindustrin har stigit märkbart och skogsindustrin klarar sig bra på den internationella marknaden
  • Finlands kolsänka är över 25m ton CO2ekv.
  • Finlands energiproduktion är koldioxidneutral
  • Utsläppshandeln har utvidgats till att gälla uppvärming och trafik och gäller globalt. EUs utsläppskvot har anpassats till vår andel av den resterande kolbudgeten.
  • Återvinningsgraden för samhällsavfall är över 65%
  • Det förekommer inte avskogning
  • Djur- och växtarter dör inte ut i Finland
  • Biodiversiteten i den finländska naturen har nått god nivå.
  • Finländsk mat har rykte av att var ren och av god kvalitet på de internationella marknaden. Ett starkt brand har lett till att matproduktion i Finland är lönsam verksamhet.
  • De genomsnittliga storlekarna på våra jordbruk har vuxit märkbart.
  • Den finländska djurhushållningen följer höga etiska normer och kvalitet är en konkurrensfaktor framom kvantitet
  • Näringsutsläppen i Östersjön fyller HELCOMs krav och Östersjön mår märkbart bättre.
  • Inom byggbranschen har man tagit i bruk en metod för mätning av byggnadens koldioxidavtryck under hela livscykeln. Medellivslängden på byggnader stiger och det är märkbart vanligare att man ändrar byggnaders användningssyften under deras livscykel. Krav på flexiblitet styr planeringen.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply