Ota oppositio mukaan tukemaan yrittäjiä, Petteri Orpo

Ystäväni, joka toimii yrityskonsulttina, kertoi minulle tapaamisestaan suomalaisen yrittäjän kanssa. ”Kerro, miksi en siirtäisi yritystäni Viroon”, yrityksen omistaja oli tivannut häneltä. Konsultti-ystäväni ei löytänyt kysymykseen hyvää vastausta, niin kun ei ollut löytänyt edelliselläkään kerralla toisen yrittäjän esitettyä hänelle samaisen kysymyksen.

Karu tosiasia on, että Viro tuntuu ymmärtävän yrittäjää Suomea paremmin. Siellä toimintaympäristö on pysynyt vakaana 1990-luvun puolivälistä lähtien. Siellä valtion yrittäjäpolitiikkaan on helppo luottaa ja sen varaan yrityksen on helppo rakentaa tulevaisuuttaan.

Suomessa asiat ovat toisin: meillä eduskunta muuttaa yrittämisen raameja budjettivuodesta toiseen. Verot, vähennykset ja määräykset ovat voimassa vuosi kerrallaan – jos sitäkään. Ennakoimattomuus syö yrittäjien luottamusta valtioon, mikä on täysin ymmärrettävää.

Kesän aikana kokoomus ja keskusta alkoivat nokittaa toisiaan yritysmyönteisillä kommenteilla kannatuksensa nostamiseksi. Ne ampuivat lonkalta erilaisia vaihtoehtoja –  pääasiallisina kohteinaan tiedotusvälineet. Puhuttiin Viron mallista ja investointien edistämisestä. Verovähennyksistä ja verohelpotuksista. Harkittua pohdintaa tärkeämpää tuntui olevan esillä olo. Petteri Orpo puhalsi viisaasti pelin poikki ja ehdotti analyyttisempää lähestymistapaa aiheeseen. Hän peräänkuulutti hallittua ehdotusta, johon olisi myös mahdollista sitoutua. Tuen tässä Orpoa: juuri tehtyihin päätöksiin sitoutuminen on tässä asiassa kultaa.

Hallitus on kertonut jakavansa yrittäjyyden tukemiseen liittyvät ajatuksensa ensi vuoden alussa. Kysymys on mielestäni suomalaisen elinkeinoelämän näkökulmasta niin tärkeästä ja kauaskantoisesta asiasta, että kehottaisin Orpoa ottamaan koko opposition mukaan tähän pohdintatyöhön. Koko eduskunnan sitouttaminen nyt tehtäviin linjauksiin vuosiksi on aivan välttämätöntä, jotta vältytään muutoksilta aina hallituspohjan muuttuessa. Yrittäjät eivät saa enää jatkossa joutua poliittisen teatterin maksumiehiksi.

Suomalaisen työllisyyden kehittäminen on suoraan kytköksissä suomalaisen yrittäjän toimintaedellytysten kehittämiseen. Yksi hallituksen ja eduskunnan – meidän päättäjien – tärkeimmistä tehtävistä on antaa yrityksillemme useampien vuosien mittainen työrauha.

1 reply
  1. Mikko Bonsdorff
    Mikko Bonsdorff says:

    Vastaus kysymykseen miksi = siksi että (pien)yritys toimii, nauttii, kärsii ja maksaa veronsa maahan jossa se toimintaansa ensisijassa harjoittaa. Ei niin, etteikö Eestin tapa olla verottamatta yritysten vuosittaisia ”voittoja” olisi tervetullut meillekin.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *