Europaminister Adlercreutz besöker Europaparlamentet

Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz besöker Europaparlamentet i Strasbourg i Frankrike den 21–22 november. Ministern träffar bland annat företrädare för Europaparlamentets presidium, ordförande för politiska grupper i Europaparlamentet, EU-kommissionärer samt Europaparlamentariker och centrala tjänstemän från Finland.

”Finland stärker sitt inflytande på EU:s beslutsfattande. En viktig fråga som ofta får mindre uppmärksamhet är inflytandet uttryckligen på lagberedningen i Europaparlamentet. Under min resa kommer jag att träffa viktiga aktörer i kommissionen och parlamentet”, säger minister Adlercreutz.

I samband med Europaparlamentets plenarsammanträde kommer minister Adlercreutz att diskutera med parlamentets talman Roberta Metsola. På programmet står också möten med ordförande för politiska grupper i Europaparlamentet, bland annat ordföranden för Europeiska folkpartiets grupp Manfred Weber, ordföranden för gruppen Progressiva förbundet av Socialdemokrater i Europaparlamentet Iratxe García Pérez, vice ordföranden för gruppen Renew Europe Malik Azmani och medordföranden för gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen Terry Reintke. Samtalsämnen är framför allt det kommande Europaparlamentsvalet och prioriteringarna för EU:s kommande femårsperiod (2024–2029).

Minister Adlercreutz diskuterar halvtidsöversynen av EU:s fleråriga budgetram och budgetkonsekvenserna av EU:s eventuella utvidgning med kommissionären med ansvar för budget Johannes Hahn. Med Europeiska kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič ska han diskutera bland annat EU:s konkurrenskraft och klimat- och energifrågor.

Minister Adlercreutz besöker också Finlands ständiga representation vid Europarådet i Strasbourg.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *