Adlercreutz: Emme saa toistaa Nord Stream virhettä

Venäjän kiinteistöomistukset puolustuksellisesti tärkeiden kohteiden läheisyydessä ovat herättäneet huolta. Hallitus antoi viime viikolla ehdotuksensa lainsäädännön tiukentamiseksi. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz nostaa esille, että myös myös muut kuin varsinaiseen puolustukseen liittyvät kohteet voivat olla strategisesti tärkeitä.

– Suomessa olemme asteittain tiukentaneet strategisesti tärkeiden kohteiden läheisyydessä tapahtuvien kiinteistökauppojen valvontaa. Tämä ei kuitenkaan riitä. Kansallisen turvallisuuden kannalta on tärkeää, ettei mikään muukaan elintärkeä infrastruktuuri ole sellaisten toimijoiden omistuksessa, joiden tavoitteet eivät ole linjassa meidän kanssa, sanoo Adlercreutz.

Adlercreutz huomauttaa, että Venäjä ei ole ainoa toimija, jolla on globaaleja tavoitteita ja joka pelaa eri pelisäännöillä kuin me.

– Meidän on opittava Nord Streamin kanssa tehdyistä virheistä. Emme saa rakentaa riippuvuutta ulkomaalaisiin, autoritaarisiin toimijoihin, Adlercreutz sanoo.

– Kiina on viime aikoina ostanut satamia esimerkiksi Euroopassa ja Israelissa. Olisi naiivia ajatella, että nämä ostot olisivat vain vapaakaupan edistämistä. Scholzin hallitus päätti tänään hyväksyä kiinalaisen valtio-omisteisen Cosco:n 24,9 prosentin oston Hampurin satamasta. Tämä on huolestuttavaa, Adlercreutz toteaa.

Adlercreutz vaatii toimia Euroopan unionilta.

– EU:n tulee herätä. Kilpailemme maailmanmarkkinoilla ja infrastruktuurimme on oltava turvallisissa käsissä. Vapaakauppa selkeineen pelisääntöineen on hyvä asia ja toivottavaakin, mutta autoritaaristen valtioiden valtionyhtiöt eivät ole sellaisia toimijoita, joiden pitäisi saada omistaa tärkeää eurooppalaista infrastruktuuria. EU:n tulisi puuttua tähän ja yhtenäistää sääntelyä, Adlercreutz päättää.

1 reply
  1. Olavi Koskela
    Olavi Koskela says:

    Ei tämä touhu oikein hahmotu. Venäläisillä on oikeus hankkia ja omistaa kiinteistöjä Suomesta; vastavuoroisesti tämä ei toimi. Lupa kiinteistöjen myyntiin strategisesti herkiltä alueilta Suomessa on saatava Puolustusministeriöstä, mutta vaikutelmaksi on muodostunut, että luvan saanti on läpihuutojuttu. Mitä helvatan vellihousuja ja ryssännuoleskelijoita meillä on lakeja säätämässä ja päätöksiä näistä asioista tekemässä?

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *