Adlercreutz: Pyyhitty lause uhkaa pysäyttää kasvukeskusten asemakaavoituksen ja hidastaa rakentamista

RKP:n kansanedustaja ja arkkitehti Anders Adlercreutz on huolissaan rakentamismääräyskokoelmaan viime vuoden lopussa tehdystä muutoksesta, joka uhkaa Helsingin kaltaisten tiivistä kaupunkirakennetta kaavoittavien kaupunkien kaavoitustyötä ja hidastaa rakentamista entisestään.

–        Käytännössä tämä muutos voi tarkoittaa esimerkiksi sitä­, että Kalasatamaan rakennettavan 120 metriä korkean asuinkerrostalon ympärille ei 120 metrin säteellä voi rakentaa asuintiloja, tai että Jätkäsaaren asemakaavat suurelta osin ovat asetuksen vastaisia ja että rakentamisen lupamenettelyissä pääsääntöisesti joudutaan soveltamaan poikkeusmenettelyä. Lisäksi kasvukeskusten tiivistä kaupunkirakennetta tavoitteleva asemakaavoitustyö pysähtyy. Tämä ei ole voinut olla asetuksen tavoite, Adlercreutz sanoo.

Asetuksessa määritel­lään millä etäisyydellä viereinen rakennus voi olla lähellä olevaa asuinhuonetta. Uuden asetuksen mukaan rakennusten välinen etäisyys tulisi olla vähintään yhtä iso kuin niiden korkeus.

–        Aikaisemmassa versiossa mukana on ollut lause ”ellei asemakaavasta muuta johdu”. Uudesta asetuksesta tämä lause on yllättäen poistettu kuulemiskierroksen jälkeen. Näinkin pieni muutos tarkoittaa, että esimerkiksi Helsingin pyrkimykset rakentaa tiivistä kaupunkirakennetta vaikeutuu, Adlercreutz sanoo.

Adlercreutz on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen ministeri Tiilikaiselle.

1 reply
  1. Tapani Rauramo
    Tapani Rauramo says:

    Noh, ympäristöministeri Tiilikainenhan on kepulainen, eikös tämä ole linjassa puolueen edun kanssa ja totutunlaista kieroilua?

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *