Vi behöver klarspråk och värdeledarskap

Presidentvalskampanjen är inne på slutrakan, men ingenting är avgjort. Senast nu är det dags för oss alla att begrunda vad vi vill ha av vår president. Det är en viktig fråga. Samtidigt är det skäl att komma ihåg att valet inte avgörs på basen av förhandsspekulationer, utan genom att räkna de röster som ges. I det här valet har vi en unik möjlighet att ge vår röst till en kandidat som med sin erfarenhet och sin genuina sakkunskap kan leda Finland rätt.

Nils Torvalds har i Europaparlamentet visat att man som en representant för ett litet land kan få stort inflytande. Torvalds har genom sin säkerhetspolitiska analys lyft debatten under presidentvalskampanjen och gjort sitt för att vi också ska våga diskutera svåra frågor. Hans kunskap om Ryssland, USA och EU har behövts i debatten. Vi har alla möjlighet att visa att vi uppskattar hans insatser när vi går till valbåset.

Nils Torvalds har tagit ställning och talat för mänskliga rättigheter och vikten av internationellt samarbete och internationella avtal. De är ställningstaganden som behövs.

De behövs för att en president är en värdeledare. Vaga uttalanden omslutna av ett narrativ enligt vilket internationell rätt och medmänsklighet beskrivs som ytterligheter gagnar inte Finland – och för oss inte framåt.

Visst, vi är inte ett stort land. Men vi skall inte heller vända oss inåt och förminska oss själva. Vår röst skall höras – för den behövs.

 

(Insändare i Åbo Underrättelser och Vasabladet 24.1.2018)

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *