Adlercreutz vaatii kirjallisessa kysymyksessä turvapaikanhakijoille oikeutta työskentelyyn heti

Lehdistötiedote 1.2.2016
Julkaisuvapaa heti

 

Mitä hallitus aikoo tehdä nopeuttaakseen ja helpottaakseen turvapaikanhakijoiden työllistymistä, Anders Adlercreutz kysyy tänään palauttamassaan kirjallisessa kysymyksessä. Tällä hetkellä turvapaikanhakijat, joilla on vahvistettu henkilöllisyys, joutuvat odottamaan kolme kuukautta ennen kuin he saavat tehdä töitä. Vailla henkilöllisyystodistusta olevat turvapaikanhakijat joutuvat puolestaan odottamaan kuusi kuukautta.

– Tuhannet turvapaikanhakijat ovat tällä hetkellä pakotettuja odottamaan toimettomana oleskeluluvan saantia ilman mahdollisuuksia työntekoon, vaikka halu työhön ja kotoutumiseen on selvä. Tässä meidän pitäisi ottaa mallia Ruotsista, jossa työskentelyn voi aloittaa heti maahan saapumisen jälkeen erikoisluvan avulla, Adlercreutz sanoo.

Ilman henkilöllisyystodistusta turvapaikanhakijoilla on ollut suuria vaikeuksia avata pankkitiliä. Laki nimittäin vaatii, että pankki tunnistaa asiakkaan. Työnantajat puolestaan vaativat tiliä palkanmaksuun. Maahanmuuttovirasto pilotoi parhaillaan turvapaikanhakijan maksukorttia, jolle kuukausittainen vastaanottoraha maksetaan. Prepaid -korttina toimivaa maksukorttia voidaan käyttää kaikkialla Suomessa. Periaatteessa kortille on teknisesti mahdollista maksaa myös palkkaa.

– Maksukortti pitäisi ottaa käyttöön kansallisella tasolla niin nopeasti kuin mahdollista. Lisäksi palkanmaksumahdollisuus pitäisi aktivoida pikimmiten, jotta ainakin ne turvapaikanhakijat, jotka tämänhetkisen lainsäädännön puitteissa saisivat työskennellä, voisivat tehdä niin mahdollisimman pian, Adlercreutz sanoo.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä tulee tiistaina iltapäivällä vierailemaan Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella. Vierailun aikana keskustellaan pakolaisten kotouttamisongelmista.

 

Lisätietoja:

Anders Adlercreutz, puh. 044 981 0191

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *