Lisää soraa raiteille
Viime viikon lopulla saimme kuulla, että valtaosa Helsingin ja Turun välillä kulkevista pikajunista ei tulevaisuudessa enää pysähdy Kirkkonummella. Tämä on valitettavasti vain yksi monista viime aikoina tehdyistä rantaradan palvelutasoa heikentävistä päätöksistä.
Alkusyksystä päätettiin lakkauttaa Y-juna. Tämä oli päätös, joka jättää Inkoon maaliskuun lopusta lähtien vaille junaliikennettä. Koska ratkaisu heikentää Siuntion asukkaiden elämänlaatua, Siuntio tarttui ministeriön kehotuksesta itse toimeen ja neuvotteli sopimuksen HSL:n kanssa. Näin saatiin Y-junan tarjoamat yhteydet edes osittain palautettua – hinta tosin oli makea, eivätkä palautetut vuorot palvele parhaalla mahdollisella tavalla koululaisia ja pääkaupungissa työssä käyviä.
Isku iskun perään
Reilu kuukausi myöhemmin HSL äänesti täpärästi Mankin ja Luoman asemien lakkauttamisen puolesta. VR vaati seisakkeista luopumista käynnistääkseen Siuntion ja Helsingin välistä Y-junaa osittain korvaavan liikenteen. Tämäkin päätös aiheuttaa kunnille ja yhteiskunnalle lisää kustannukisa uusien bussivuorojen muodossa.
Näiden kahden junaliikenteeseen kohdistuneen vastaiskun olisi luullut riittävän jopa kiihkeimmille rantaradan vastustajille, mutta ei. Jostakin syystä Helsinki-Turku -välillä on VR:lle sen verran symboliarvoa, että näiden kahden kaupungin yhdistävän reitin nopeuttamiseksi ollaan valmiita uhraamaan lähiliikenteen palvelurakenne. Sen sijaan, että ryhdyttäisiin toimiin rantaradan saattamiseksi kauttaaltaan kaksiraiteiseksi, yritetään nyt putsata rata paikallisliikennematkustajista. Seuraukset saavat jopa surkuhupaisia piirteitä: miten voi olla järkevää ajaa Kirkkonummen ohi pysähtymättä ja kustantaa sen sijaan näiltä asemilta mukaan pyrkiville bussikuljetus Karjaalle, jossa he pystyvät nousemaan kaukojunan kyytiin?
VR:n suunnittelijohtaja Tuomisen näkemys tilanteesta on suorastaan surkuhupaisa. Hän toteaa lausunnossaan: ”Näin saamme kokemuksia uudenlaisesta, eri matkustusmuodot yhdistävästä palvelusta”. Eli sen sijaan että kuljetettaisiin matkustajia junalla pisteestä A pisteeseen C, kokeillaan mallia, jossa kulkuneuvoa vaihdetaan pisteessä B. Kuka VR:llä on valmis ja kykenevä talonpoikaisjärjen käyttöön?
Junalla vai autolla?
Palvelun sujuvuutta kirkkonummelaisilla on jatkossa aikaa pohtia Turkuun matkustaessaan: ensin noustaan Kirkkonummella paikallisjunaan ja matkataan 40 minuuttia Helsinkiin, missä noustaan Helsinki-Turku pikajunaan ja matkataan puoli tuntia takaisin samaan pisteeseen mistä Kirkkonummella noustiin ja jatketaan siitä sitten Turkuun. Vaihtoehtoisesti istutaan tunnin bussissa Kirkkonummen ja Karjaan välillä. Onko ihme, jos yhä useampi tässä tilanteessa suosii yksityisautoilua?
Syksyn junakeskustelun sivujuonne oli keskustelu mahdollisesta tulevasta junaliikenteen yksityistämisestä. Itse olen suhtautunut asiaan skeptisesti. Pidän joukkoliikennettä luonteeltaan subventointia vaativana toimintana, jolla ohjataan ihmisten käyttäytymistä. Kannattavuus tulee välillisesti kansalaisten toiminnan tehostumisesta ja ympäristöystävällisyydestä.
Viime aikojen kokemukset siitä, minkälaisena VR näkee tehtävänsä ja vastuunsa joukkoliikenteen ylläpitämisessä ja kehittämisessä asettaa koko kysymyksen kuitenkin uuteen valoon. Jääkö muuta vaihtoehtoa, kuin antaa uusille, asiakaspalveluun tottuneille toimijoille mahdollisuus?
Länsi-Uusimaan liikenneyhteydet turvattava
Y-junan lakkauttaminen oli kova isku koko Länsi-Uudenmaan alueelle. Liikennettä Turun suuntaan heikennetään olennaisesti, liikennemahdollisuus Länsi-Uudenmaan kuntien välillä poistetaan osittain, Inkoon junayhteys lakkautetaan ja Siuntion neuvottelema tilapäisratkaisu ei palvele lapsiperheiden työssäkäyntiä junien aikataulujen osalta.
LVM ei edes yritä etsiä järkevää, kustannustehokasta ratkaisua näille yli kymmenelle tuhannelle ihmiselle, joita tämä koskee varsin riipaisevalla tasolla. VR vetoaa mm. kaluston puutteeseen ja huhupuheiden mukaan samalla romuttaa vanhoja junia huhupuheiden mukaan sen vuoksi, että pystyy heikentämään uusien yhtiöiden tuloa raiteille kilpailun auettua.
Mistä tässä on oikeasti kysymya. Täyden junan käyttäjänä olen varsin ymmälläni. Pystyisivätkö Länsi-Uudenmaan päättäjät yhdessä löytämään sen ratkaisun, jolla meidän työssäkäyvien töihin meno käyttäen julkista liikennettä saataisiin turvattua ja nuoret saataisiin kouluihin?
Ehdotamme, että seuraavat IC-junat pysähtyvät Siuntiossa 27.3 2016 alkaen kunnes aikataulut saadaan sovittua toisin:
Helsingistä 16.37
Turusta 7.30
Kiitos tästä kirjoituksesta. Toivon, että Kirkkonummen päättäjät jatkavat taistelua tämän asian puolesta ja ainakin muutama vuoro Turkuun meneviä kaukojunia pysähtyisi jatkossakin Kirkkonummella. Mieheni käy säännöllisesti töissä Salossa ja käytännössä tämä muutos tarkoittaisi siirtymistä auton rattiin. Miten VR voi edes ehdottaa matkustamista Leppävaaraan vaihtamaan junaa – ei tämä voi toimia joka päivä Turun suuntaan matkustavalle!
Kiitos aktiivisuudestasi rantaradan puolestapuhujana. Meillä Karjaan juna-asemaa käyttävillä vaikutukset ovat myös dramaattiset. Kirkkonummella työssäkäyviltä tai opiskelevilta poistuu junayhteys, samoin Karjaalla opiskelevilta kirkkonummelaisilta, siuntiolaisilta ja inkoolaisilta. Ikävää tämä on senkin vuoksi, että alaikäisille opiskelijoille autoiluun siirtyminen ei ole edes vaihtoehto.
Omasta puolestani olen erittäin pahoillani siitä, että junavuorojen vähentämisen myötä päivittäiseen työmatkaan käyttämäni aika tulee pitenemään 2,5 tunnista yli kolmeen tuntiin, mikäli harventuneiden vuorovälien takia ylipäänsä pystyn jatkamaan junan käyttämistä.
Illan viimeisten vuorojen lakkauttaminen on jo nyt siirtänyt tunnin junamatkan päässä Helsingistä asuvat karjaalaiset syrjäseudulla asuvien asemaan.
Toimiva junayhteys oli muutama vuosi sitten pääasiallinen syy muuttoomme Helsingistä Karjaalle. Silloin oli mahdotonta kuvitella, että ympäristöystävällisintä liikennemuotoa tultaisiin heikentämään.
Matkustajamäärien vähyys ei voi olla syynä, sillä ruuhka-aikoina Y-junassa seistään usein ja IC-junastakaan tyhjää istumapaikkaa ei aina löydä.