Blomqvist och Adlercreutz: Lapsiystävällinen Suomi edellyttää aktiivista työtä kuunnallisella tasolla

Tänään 20. marraskuuta vietetään kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää. Syksyn aikana useampi hälyttävä raportti on julkaistu  lasten hyvinvoinnista Suomessa. Kansanedustajat Thomas Blomqvist ja Anders Adlercreutz (RKP) katsovat kehitystä kauhistuneina.

– Lapsiköyhyys on kolminkertaistunut ja joka kolmas lapsi Suomessa asuu perheessä jolla on alhaiset tulot. Kehitys on hälyttävä, Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Thomas Blomqvist sanoo.

Köyhyys näkyy eri tavoin, esimerkiksi siten ettei kotona ole ruokaa. Tutkimuksien mukaan köyhyydellä vauvaiässä voi olla vakavia vaikutuksia lapselle pitkälle tulevaisuuteen.

– Yhteiskunnan pitää paremmin nähdä lapsia jotka elävät haavoittuvissa olosuhteissa ja antaa heille erityistä apua. Paitsi, että köyhyys on tosiasia monelle tiedämme, että yksi neljästä lapsesta elää perheessä jossa ainakin yksi vanhemmista kärsii mielenterveysongelmista tai on päihteidenkäyttäjä, Anders Adlercreutz sanoo.

Blomqvist ja Adlercreutz kehottavat kuntia ammentamaan lapsinäkökulmaa kunnalliseen toimintaan ja tekemään kunnasta lapsiystävällisen Suomen UNICEF:in periaatteiden mukaan. Sekä Raaseporille että Kirkkonummelle, edustjien kotikunnat, on myönnetty lapsiystävällinen kunta asemaa.

– Lapsiystävällinen kunta-ohjelma on tapa varmistaa että kunta aktiivisesti ja jatkuvasti edistää lapsen oikeuksia. Tällä hetkellä ainoastaan 15 kuntaa osallistuvat. Toivomme että useampi hakisi ohjelmaan – kunnat ovat avainasemassa kun vahvistetaan lasten hyvinvointia ja asemaa, Blomqvist ja Adlercreutz sanovat.

Lapsiystävällinen Suomi vaatii erityisiä panostuksia tasavertaisuuteen ja koulutukseen. RKP ehdottaa siksi korotettuja määrärahoja peruskoulutukseen varjobudhetissaan. Perusta lasten tasavertaiselle mahdollisuuksille luodaan jo varhaiskasvatuksessa.  Puolue ehdottaa siksi, että kaikilla kolme vuotta täyttäneillä lapsilla olisi oikeus neljä tuntia päivässä ilmaiseen varhaiskasvatukseen päivässä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa