Eduskunnan Yrittäjyysryhmä ehdottaa suunnitelmaa Ukrainan jälleenrakentamiseen osallistumiseksi

Yrittäjyysryhmä kokoontui järjestäytymiskokoukseen tiistaina 13.6. Kokouksessa puheenjohtajana valittiin jatkamaan Saara-Sofia Sirén (kok) ja varapuheenjohtajana Anders Adlercreutz (RKP). Ennen kokousta ryhmä järjesti keskustelutilaisuuden, jonka aiheena oli Ukrainan jälleenrakentaminen suomalaisten yritysten ja elinkeinoelämän näkökulmasta.

”Inhimillisten menetysten lisäksi venäläiset ovat tuhonneet merkittävällä tavalla maan infrastruktuuria. Ensisijaista on jatkaa monipuolista tukea Ukrainalle sodan voittamiseksi. Samalla katsetta on suunnattava jo jälleenrakentamiseen”, tiivistää Sirén.

Maailmanpankki on arvioinut jälleenrakennuksen hinnaksi vähintään 350 miljardia euroa. ”Se tarjoaa suomalaisyrityksille mahdollisuuden osallistua Ukrainan auttamiseen. Jotta työ olisi tehokasta, koordinoitua sekä tarkoituksenmukaisesti ja vaikuttavasti kohdennettua, tarvitaan suunnittelua”, Sirén jatkaa ja kertoo yrittäjyysryhmän tehneen kokouksessaan kannanoton.

”Esimerkiksi Tanskassa on laadittu kansallinen suunnitelma Ukrainan jälleenrakentamista koskien ja Ruotsi on perustamassa Business Sweden toimistoa Kiovaan. Myös Suomen tulisi olla aktiivinen”, Adlercreutz toteaa.

Kannanotossaan Yrittäjyysryhmä muistuttaa, että suomalaisilla, vastuullisilla yrityksillä on paljon osaamista ja ratkaisuja, joita Ukrainassa tarvitaan. Puhdas energia, telekommunikaatio, terveysteknologia ja koulutus ovat esimerkkejä suomalaisista vientituotteista, joille on kasvavaa kysyntää. Yritykset tarvitsevat myös neuvontaa sekä tukipalveluita päästäkseen mukaan Ukrainan auttamiseen.

Eduskunnan yrittäjyysryhmä katsoo, että Suomessa tulee käynnistää suunnittelu ja koordinaatio julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyölle Ukrainan jälleenrakentamisessa. Siten voidaan varmistaa mahdollisimman vaikuttavat toimet, joilla samalla edistetään Ukrainan pääsykelpoisuutta osaksi EU:ta ja muutosta kestävämmäksi yhteiskunnaksi.

Kannanotto kokonaisuudessaan löytyy tästä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *