Ministeri Adlercreutz Washingtonissa: Euroopan ja Yhdysvaltain strateginen liittolaisuus on vahvuutemme ja velvollisuutemme
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz vieraili Yhdysvalloissa Washingtonissa (District of Columbia, DC) 20.–24. tammikuuta. Matkan tarkoituksena oli tuoda esiin Suomen näkemyksiä ajankohtaisiin kysymyksiin Euroopan ja Yhdysvaltain yhteistyöstä sekä edistää Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisiä suhteita.
Ministerin ohjelmassa oli useita korkean tason tapaamisia Yhdysvaltain poliittisten puolueiden edustajien sekä yritysten johdon kanssa. Ministeri Adlercreutz tapasi muun muassa demokraattisenaattori John Fettermanin sekä republikaanisenaattori Susan Collinsin. Keskusteluissa senaatissa nousi esiin Suomen ja Yhdysvaltain läheiset suhteet ja liittolaisuus, joka on nyt syvempää kuin koskaan aiemmin. Keskusteluissa painottui myös Ukrainan tukemisen tärkeys sen taistelussa Venäjän hyökkäyssotaa vastaan. Ukraina taistelee koko sääntöperustaisen ja vapaan maailman puolesta.
”Ukraina ansaitsee oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan. Meidän on tuettava Ukrainan tekemää rauhanaloitetta, joka tarjoaa sille edellytykset. On ratkaisevan tärkeää, että sota ei pääty tavalla, joka palkitsee laittoman ja brutaalin hyökkäyssodan aloittajan, Venäjän. On meidän jokaisen etumme myös tunnistaa ja toimia Venäjän valheellista sotapropagandaa vastaan”, sanoo ministeri Adlercreutz.
Keskusteluissa esillä oli myös Euroopan ja Yhdysvaltain suhteen merkitys, etenkin nykyisessä epävakaassa ja kriisien sävyttämässä maailmassa.
”Euroopan ja Yhdysvaltain suhde on strategisesti äärimmäisen merkittävä ja läheinen. Tätä suhdetta alleviivaavat yhteiset arvomme ja yhteiset intressimme. Yhdessä meillä on myös maailman laaja-alaisimmat ja dynaamisimmat taloudelliset suhteet”, ministeri Adlercreutz sanoo.
Matkan aikana ministerillä oli myös korkean tason tapaamiset Lockheed Martin Internationalin, Googlen ja Microsoftin edustajien kanssa.
Lisäksi ministeri osallistui Wilson Centerin järjestämään keskustelutilaisuuteen, jossa käsiteltiin muun muassa Suomen tavoitteita sekä EU:ssa että globaalilla tasolla. Ministeri osallistui myös The German Marshall Fund of the United States (GMF) järjestämään keskustelutilaisuuteen, jonka aiheena oli Ukrainan tukeminen, Euroopan haasteet ja transatlanttiset suhteet.
Concerning ”värld präglad av kriser” it might be helpful to consider the (VERY nonhelpful) role of the USA in these matters and discuss this with other European (especially Scandinavian, but better NOT the British – which is in ”1984” rightfully described as a member of ”Oceania” and will STILL do whatever the USA demand) governments. As already Angela Merkel was stressing, Europe should be come more independent from the USA (VERY much so). – But I do understand that such cannot be put into public speeches when visiting the US … .